Кузя - сибирският тигър, когото Владимир Путин върна в естествената му среда, продъйлжава да броди някъде в степите на Монголия. Но главният представител на семейство котки от Русия заинтересува Китай едва когато прекоси река Амур. И Пекин продължава да го следи. Макар по-голямата част от световната общност да не вярва на Путин заради украинския конфликт, в Народната република (Китай - б.р.) му се възхищават и всичко, което го обкръжава, предизвиква толям интерес. В неделя той пристигна в Пекин на срещата на АТИС - форума на зиатско-тихоокеанския регион, като направи шоком дует с китайския президент.

Това е вече десетата среща на руския президент с китайския лидер, след като последния зае поста си в началото на 2013 г. Това прави доста повече, отколкото с други държавни глави. От своя страна Си Цзинпин миналата година избра Москва за първото си задгранично пътуване в качеството на президент. "Имам чувството, че винаги приятелски се отнасяме един към друг, напълно с открити сърца"1 каза Си Цзинпин на Путин по време на една от срещите. "Имаме сходни характери."

Солидарни срещу критиката

Биографиите, посветени на "великия Путин", както го наричат в Китай, се превърнаха там в бестселъри. По данни на изследователския център "Пю" Народната република е една от малкото страни, където подкрепата за Русия се е увеличила от 47 на 66 на сто след започването на противостоенето мегзу Москва и Запада заради украинския конфликт. Според анкета на "Тъч тудей" - инфолма;ционен сайт, принадлежащ на портала "Тенсент", популярността на Путин в Китай литна до 92 на сто след анексирането на Крим през март.

"Путин е впечатляваща личност като човек, като лидер", подчерта Чжао Хуашън, експерт по китайско-руските отношения във университета "Фудан" в Шанхай. "Той защитава интересите на Русия. Това привлича китайците."

Вероятно китайците са обнадеждени, че "чичко Си", "великият Си" не е единственият лидер на голяма държава, който тревожи света. Подобно на Путин, той е привърженик на култа към личността и култивира авторитаризма, за да управлява с желязна ръка. И двамата поддържат чувството на носталгия по някогашното "величие" на своя народ, за да го възродят. те са еднинни в своето отхвърляне на западните ценности, които превъзнасят демокрацията, свободата и човешките права и се опират един на друг, когато светът ги критикува, като протестира срещу нарушенията, провокирани от техните амбиции.

Китай и Русия се сближиха до такава степен, че разривът между Москва и западните страни се увеличи още повече. С присъединяването на Крим, подкрепата за сепаратистите в Украйна, подтискането на "пропагандата" на хомосексуализма и преследването на своите опоненти режимът на Путин възмути САЩ и страните от ЕС, но не и Китай. Пекин, когото Западът редовно обвинява в нарушаване на човешките права, от своя страна, е в лоши отношения със съседите си заради своите морски амбиции. Китой бе отново остро разкритикуван за това, че прие нови закони, които не позволяват от самото начало на всеки кандидат от опозицията в Хонконг а участва в изборите през 2017 г.

-------------------------------------------------------

Авторът е кореспондент за Китай и Далечния изток на френския вестник "Фигаро", откъдето препечатваме статията му.