Единствените два гласа "против" решението на Народното събрание, с което се дава мандат на правителството да рестартира опитите за строеж на АЕЦ "Белене" в комисията по енергетика, бяха на депутатите от ДПС Рамадан Аталай и Бюрхан Абазов. Всички други членове на парламентарния орган - от ГЕРБ, БСП, "Обединените патриоти" и "Воля", подкрепиха проекторешението на ГЕРБ. Това на БСП бе отхвърлено с въздържание от управляващата коалиция.

Очаква се и утре в пленарната зала резултатът да е много "за" и ДПС "против" проекта за решение. Министърката на енергетиката Теменужка Петкова бе дошла в комисията и след вота благодари на депутатите за единодушието. И призова онези, които са "против" опитите за възобновяване на "Белене" какво предлагат да се направи с оборудването и похарчените до момента 3 млрд. лв. за проекта. 

Какво гласи проекторешението

В пет точки се предлага Министерският съвет да отмени свое решение от 2012 г., с което прекратява проекта "Белене". Така и не стана ясно защо трябва Народното събрание да препоръчва подобно нещо на правителството, при положение, че няма никаква законова пречка самото правителство само да реши и да си гласува старо свое решение. Това обстоятелство не беше обяснено от вносителите, нито от министър Петкова, която иначе изрично подчерта след заседанието, че именно тази препоръка е ключовата точка в гласуването. 

Първата точка възлага на министъра на енергетиката да възобнови действията за търсене на възможности да реализация на "Белене", съвместно със стратегически инвеститор. Има и условия - да няма държавна гаранция, договори за изкупуване на енергията или преференциални цени за произведения ток. Препоръчано е и активите и пасивите на "Белене" да се изведат в отделна компания (която по подразбиране ще е с едноличен собственик НЕК - б.р.)

Втората точка възлага на министъра на енергетиката да организира и проведе преговори с потенциални инвеститори в "Белене". Третата точка пък възлага на министъра на енергетиката до 31 октомври тази година да е изготвил процедура за избор на инвеститор. Следващото указание е периодично да се дава информация на Народното събрание как върви изпълнението на решението.

Отхвърленото проекторешение на БСП беше подобно, но без "ограниченията" за действията на изпълнителната власт по търсене на вариант за строеж на "Белене". Въпростите условия Жельо Бойчев от БСП нарече "връзване на ръцете на министъра" по време на дебатите днес в комисията. 

"Нямате доверие на собствения си министър как ще води преговори ли", попита още Бойчев. 

"Правите спекулации", отвърна му председателят на енергийната комисия Делян Добрев от ГЕРБ.

Защо ДПС е "против"

Позицията на ДПС против рестарта на "Белене" е стара и по всичко личи, че Движението ще продължи да я следва. Депутатът Рамадан Аталай обясни, че и през 2012 г., когато правителството спира проекта, и сега, когато се опитва да го рестартира, ГЕРБ използват Народното събрание като параван, който да обере негативи за взиманите решения. И целта е "политически да се размие решението".

По думите му проектъ "Белене" няма да види бях свят. И затова подобните решения на БСП и ГЕРБ няма как да бъдат подкрепени от ДПС.

"Ако почнем да четем старото решение от 2012-а, ще рябва да се върнете и на преамбюла. Тогава ще трябва да гласувате всички “против” и днес, и в залата утре - защото в този преамбюл пише, че на площадката има сеизмичност", обяви Аталай, докато от ГЕРБ и БСП спореха трябва ли да се отмени и парламенарното решение от 2012-а или не е нужно. 

По думите му и уточенията, че не може да има държавни гаранции или преференциални цени на тока от евентуалната бъдеща атомна централа са безпочвени - "имаме закон за забрана на задължително изкупуване на електроенергия, да няма преференциални цени – и това е по закон", обясни още Аталай.

По думите на депутата от ДПС е трябвало премиерът Бойко Борисов да дойде в Народното събрание и да обясни след посещението си в Москва какви решения са взети и тогава може би парламентът е можел да вземе по-приемливи решения.

След гласуването от БСП уточниха, че са били "за" проекта на ГЕРБ, за да не пречат на процеса по рестарт на "Белене", а и защото над 300 души от "Булатом" чакали решението, с което да се отпуши процеса. 

Процедура за инвеститор - до 31 октомври

Проектът "Белене" ще бъде в най-напреднала фаза в сравнение с други подобни проекти в региона, ако се стартира до една година, ааяви след заседанието Теменужка Петкова.

По думите й държавата разполага с най-ценното в този проект:

"Ние разполагаме с лицензирана площадка, с оборудване и с необходимите документи и изключително важния документ - нотификацията от страна на ЕК. Разбира се, може би ще се наложи пренотификация, но това няма да отнеме време"

По-рано от китайския инвеститор заявиха, че ще поискат все пак гаранции от държавата, ако участват в строежа на "Белене". Петкова пък съобщи, че на всички потенциални инвеститори е заявено, че няма как да има държавни гаранции за проекта и той ще се гради на пазарен принцип. Нещо повече - и в прекратения вариант на проект не е имало заложени такива гаранции.

Теменужка Петкова уточни, че ако утре се приеме проекторешението на ГЕРБ до 31 октомври тази година ще трябва да бъде разработена процедурата за избор на стратегически инвеститор и да бъде структуриран проектът:

„Смятам, че това е разумен срок, тъй като и подготовката на такъв тип процедура е сложен и отговорен процес. За да се подготви такава процедура, трябва много добре от всички аспекти да се огледа, така че тя да съдържа критерии, които да бъдат максимално обективни и да гарантират прозрачност и публичност,т.е. да имаме възможност да направим своя избор и да изберем най-доброто за България“.