Бившият енергиен министър в кабинета на тройната коалиция Румен Овчаров помага на премиера Бойко Борисов за проекта АЕЦ "Белене", след като самият Борисов му се обадил за целта. Това се разбра днес в предаването "Лице в лице" по bTV. И не само за Втора атомна, но и за евентуален руски газопровод към България.

Предишния път, когато се беше съветвал с мен, бе за директора на АЕЦ "Козлодуй", когато му казах, че "Козлодуй" не е фабрика за мармалад и по-късно ми се случиха разни неща, каза Овчаров.

Според Овчаров отново се повтаря "всичко старо, което досега не е забравено" по отношение на АЕЦ "Белене" и говорители, които внушавали "едни и същи измислици и страхове" - че площадката на "Белене" била сеизмична зона, за отработеното ядрено гориво...

30 куб. метра на година е работата на един хилядник (реактор от 1000 MW - на "Белене" са предвидени два такива - бел.р.), обясни Овчаров, но така и не каза какво ще правим с това гориво.

Европейският съюз задължи страните-членки да изградят хранилища за отработените ядрени отпадъци, които да не се извозват извън ЕС, както сега караме ядрения отпадък за остъкляване в Русия. Впрочем, оттам трябва да се върнат и изпратените досега касети.

По думите му има "една елементарна истина" - себестойността на елетроенергията на АЕЦ "Белене" ще е по-ниска от тази на АЕЦ "Козлодуй".

И ако сравним с унгарската (АЕЦ "Пакш", строена с кредит от Русия - бел.р.), която ще се изплати за 15 години, нашата ще се изплати за по-малко, защото три милиарда лева вече са платени. 20 евроцента ще е себестойността, не цената, поправи той водещата.

Румен Овчаров заяви, че докладът на британската HSBC, поръчан по време на първия кабинет на Бойко Борисов за АЕЦ "Белене", бил скрит. Истината е, че документът изтече в BalkanLeaks и беше огласен по всички медии. По думите на Овчаров, ако има някаква опасност пред АЕЦ "Белене", тя е да не се повтори същата корупционна схема отпреди, когато цената на проекта била надута, "за да си разделят едни хора в България и Русия едни големи пари".

Инстинктивно усещам, че тук някои хора ни готвят също такава корупционна схема и трябва да ни бъде гарантирано, че това корупционно раздуване няма да се случи, заяви Овчаров.

Според него за целта трябва да има един стратегически инвеститор и сериозен контрол. Той определи като най-сериозен от известните досега кандидати за "Белене" - китайската CNNC, френската "Арева" и руската "Росатом" китайския, но прогнозира, че трудно биха си напаснали с "Росатом".

Политикът от БСП припомни, че в договора за присъединяване на България към ЕС е било записано, че трябва да спрем 2000 мегавата въглищни централи, защото не отговарят на изискванията, за да продължат да работят, а те, въпреки това и днес продължават "и бълват мръсотиите, от които се оплакваме".

Пред bTV той отново повтори тезата си, развита миналата седмица пред парламентарната енергийна комисия, що е то "пазарен принцип", давайки пример с двете американски централи за общо 2000 мегавата, чиито дългосрочни договори за изкупуване на ток по фиксирани цени струват на държавата "едни 500 милиона лева годишно"; за изградените "на пазарен принцип" още 1000 мегавата ВЕИ-та, за чиито скъпи цени на тока плащаме 800 милиона всяка година - макар че евродирективата ни задължава да имаме три пъти по-малко такива мощности за "зелен ток". Овчаров включи тук като пример и приватизацията на електроразпеделителните дружества, на които била гарантирана при приватизацията норма на възвращаемост от 11-13%.

Енергетикът коментира и искането на България за тръбопровод, като по думите му, има шанс втората тръба на "Турски поток", замразена в момента, да излезе на българското крайбрежие. България се нуждае от газ, тъй като "Газпром" поиска разтрогване на договорите за транзит и доставка на Украйна, което означава, че Трансбалканският газопровод  - тръбата, по която получаваме синьо гориво и го транзитираме към Турция и Гърция, ще спре.

Тръбата, която идва от България, е тръбата, от която се газоснабдява Крим. Предстоят сериозни разговори и е в търсене на интерес, каза Румен Овчаров.

Овчаров припомни, че в договора за транзит, сключен през 2006 г. (от него като енергиен министър, след което малко по-късно той напусна кабинета на Станишев - бел.р.) Русия ни плаща 90% от капацитета на тръбата, независимо от количествата, които транзитира. Ако спре газа, трябва да ни плати 1.3-1.5 милиарда до 2030 г., заяви Овчаров. Излиза, че от транзитни такси България получава малко над стотина милиона евро на година.