"Полицейските служители да бъдат там, където трябва, а не да охраняват събития на хора, които са решили да ни натрапят своите различия. Не се интересувам от личния живот на никого.“

Това заяви евродепутатът Ангел Джамбазки на брифинг в парламента, в който коментира убийството на избягалия затворник Владимир Пелов в Ботевград, извършено късно снощи.

"Издирван престъпник убива престъпник, който трябва да излежава присъдата си. Недокомплектът на МВР и празнотите в работата на правоохранителните и правораздаващите органи застрашават живота и здравето на българите", отбеляза още евродепутатът от ВМРО. "И тази тема е свързана с другата… моля колегата от Столичен общински съвет Карлос Контрера да направи коментар."

Контрера, представител на "Патриотите" в общината, отбеляза, че охраната на ежегодния София Прайд ще струва 160 000 лева по негов разчет.

"Ако трябва да свържем двете теми - това, което се случи в Ботевград вчера и очакваното провеждане на едно много голямо мероприятие, очевидно има дисбаланс в работата на силовото ведомство"

Това щяло да продължи и занапред. Двама избягали затворници не могат да бъдат открити, а в същото време на 9 юни МВР ще извади 1500 души да пазят гей парада, подчерта Контрера.

"Ако искаме обикновените хора да не се чувстват заплашени, хора с присъди да не бъдат убивани в центъра на един град, а в същото време МВР да се занимава с охраната на едно де факто частно мероприятие, което се финансира отвън... Говоря за гей парада."

В закона е казано, че ако има данни за заплахи за обществения ред, се отказва съгласуване. След като миналата година е ивмало 1215 души, а тази година ще са над 1300, очевидно има данни за нарушаване на обществения ред, заяви Контрера. За това трябвало да се изкаже МВР.

"Ако има такива данни, дават информация и се забранява прайда, ако няма, съкращават охраната", разпореди се общинският съветник.

Джамбазки коментира и гласуването за пакета за мобилност в ЕП.

"Има спорен текст, в който се казва, че камионът трябва да се върне на всеки 21 дни в държавата, в която е регистриран. Тук идва следният въпрос, много сериозен - дали това връщане на автомобила се отнася само за каботажните превози, тъй като този доклад би трябвало да засяга каботажа, или се отнася за всички превози", обясни той. (Каботажен е вътрешен превоз в една държава, извършван от превозвач от друга, който има лиценз за дейността си. Б.р.)

И допълни, че ако това се отнася за целия бранш, това би означавало влошени условия. Джамбазки заяви, че е поискано тълкуване на решението.

"Предстои гласуване в залата на Европейския парламент. Предстои процедурата, която е известна като триалог – преговори между ЕК, ЕП и Съвета на ЕС, който ние председателстваме. Нашето предположение е, че тези документи и доклади ще бъдат финализирани септември месец по времето на Австрийското председателство“, добави Джамбазки.

Според други евродепутати обаче финалът ще е ясен догодина.