Министърът на туризма да извърши проверка и наложи глоба при установено нарушение заради оградата, с която е опасана горичката зад плажа Корал.

Това поискаха днес от сдружение "Да запазим Корал" в сигнал изпратен до Николина Ангелкова. Оттам посочват, че заграждението ограничава гарантирания по конституция и закон свободен достъп на всеки гражданин до плажната ивица, както и че унищожава дюните.

Със завидна бързина министърката отговори още в рамките на деня. И отговорът й не е никак неочакван - на Корал всичко е наред, пешеходен достъп има и то не по един, а по два пътя. 

"От сдружението настояват в сигнал до министъра да бъде извършена проверка за  ограничен свободен достъп до морски плаж "Корал" поради завършено и установимо нарушение върху територията на пясъчните дюни, намиращи се непосредствено зад плажната ивица, а именно наличие на ограждение от дървени колове, забити в дълбочина непосредствено в сивите и облесени дюни зад плажа, напречно свързани с преграждане от тел в цялост. Ограждението възпрепятства свободния достъп на гражданите до територия, представляваща изключителна държавна собственост, предназначена за публично ползване. Поставеното съоръжение ограничава и/или прави невъзможен достъпът за пешеходци или хора, използващи детски или инвалидни колички", се посочва в сигнала до Ангелкова.

От сдружението изискваха Ангелкова да издаде заповед за налагане на принудителна административна мярка и незабавно премахване на поставеното ограждение. По закон физическо лице, което ограничава свободния достъп до морски плаж или определя такси за това, се наказва с глоба от 3000 до 6000 лв., а при повторно нарушение - до 12 000 лв. За юридически лица или еднолични търговци, санкцията е от 6000 до 12 000 лв. и 24 000 лв. при повторно нарушение.

Парадокс

Както Клуб Z писа, испанската фирма "Ибердрола Инмобилария", която притежава 120 декара земи в горичката зад плажната ивица, върху които планира изграждането на курортно селище, това лято реши да ги огради с дървени колове, за да възпрепятства разполагането на кемпери и каравани върху имота си. Фирмата, Община Царево и министерството на туризма в лицето на Николина Ангелкова от години водят война с т.нар. диво къмпиращи по плажовете. Парадоксално е, че именно към нея се обрърнаха от "Да запазим Корал" предвид отношението на Ангелкова към къмпиращите.

И в потвърждение дойде и отговорът от Министерство на туризма:

"Експерти на Министерството на туризма направиха инспекция на морски плаж Корал със съдействието на община Царево. Проверката е по разпореждане на министър Николина Ангелкова и е по повод сигнал, че няма пешеходен достъп до ивицата. При инспекцията на място беше установено, че до плажа за природосъобразен туризъм Корал има два пешеходни достъпа, единият от които минава през общински път."

Само за пешеходци

Всеки частник е в правото си да огради имота си и да се разпорежда с него, стига да не пречи на свободния достъп до плажната ивица. В случая "Ибердрола" е посочила, че до плажа може да достигне всеки желаещ, но това може да стане само ако е пешеходец.

Големият проблем е в това, че в границите на въпросния имот, от 120 дка, 90 са дюни. Които по закон са изключително държавна собственост. Така на практика излиза, че частната фирма се разполага с държавните земи, които освен всичко останало са и защитени дюни, върху които има и забрана да се строи.