"Турски поток" е политическа хрумка, направена, за да се демонстрира, че може и без Украйна. Това коментира в сутрешния блок на bTV бившият министър на икономиката в първия кабинет "Борисов" Трайчо Трайков. В момента той е общински съветник в Столичния общински съвет от несъществуващия вече Реформаторски блок.

"За да се съгласи да участва, Турция получи 10% отстъпка за газа със задна дата. Това го постигат страни, които нямат комплекс за малоценност, когато преговарят с Русия - не се извиняват, не си удрят челата о земята”, посочи той.

През миналата седмица стана ясно, че Турция е договорила отстъпка от 10.25% за доставеното ѝ синьо гориво през 2015-2016 г., което означава, че "Газпром" трябва да й върне $1 млрд., платени за руски газ.

Според Трайков не е ясно дали по време на обявените за "исторически" посещения на президента Румен Радев и премиера Бойко Борисов в Москва в края на май въобще са били обсъждани важни въпроси като плащането на транзитните такси даже след спирането на трасето през Украйна (по договор задължението на Русия в размер на стотици милиони не би трябвало да отпадне) или за връщането на парите, които с последното решение на ЕК става ясно, че България е надплатила на "Газпром".

В началото на март т.г. "Газпром" внесе искане в Стокхолмския арбитраж за разтрогване на договорите за доставка и транзит на природен газ за Украйна, което означава, че след като арбитражът се произнесе, доставките и транзитът на газ по Трансбалканския газопровод спират. България и Румъния получават и транзитират руски газ за Турция и Гърция именно по тази тръба и от транзитните такси в държавния бюджет влизат постъпления.

"Газът, който ще стигне по единствената засега тръба на "Турски поток", си е за Турция. Най-добрият начин за Европа е газът да е по съществуващата инфраструктура”, подчерта Трайков, като отбеляза, че "ако Кремъл много държи да се похарчат десетки милиарди за друго”, то трябва да се направи анализ.

 
Към момента едната тръба на "Турски поток" е почти готова. Капацитетът ѝ е 15.75 милиарда куб. м газ, втората, на която разчита България, засега е замразена.

Трайков посочи, че е имало момент, в който "Южен поток" е имало как да бъде изгоден за България, но след това "разходите ескалираха", а освен това руският замисъл не е отговарял на правилата на свободния пазар. Газопроводът беше спрян през 2014 г., тъй като не отговаряше на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС.

По темата "Белене" Трайков призова след евентуалното падане на мораториума за проекта да се заложи таван на разходите преди вземането на конкретно решение за Втора атомна, защото иначе "има риск да заминат неколкостотин милиона по консултанти".

Тази седмица парламентът се очаква да вдигне мораториума и да разгледа доклада, внесен от енергийния министър Теменужка Петкова, с който да се даде мандат на правителството да преговаря с евентуални стратегически инвеститори.

Трайков смята, че "за да не губи този проект, някой трябва да компенсира разликата между цената на производството и пазарната цена”, което означава или инвеститорът да губи много пари в продължение на години, или "аз, вие и всички българи да им платим масрафа".

Трайков отбеляза, че сега лобито около АЕЦ "Белене" говори за спиране на всички други мощности като тецовете на въглища и АЕЦ "Козлодуй" само и само да стане проектът оправдан.