Джузепе Конте положи днес привечер клетва като премиер на Италия, предаде Ройтерс.

Така той оглави първото в Западна Европа правителство, съставено от антисистемни партии и което иска да се противопостави на правилата на ЕС за бюджета и имиграцията.

Малко известният 53-годишен преподавател по право бе подкрепен от Движение „5 звезди“, пръкнало се от една протестна мрежа, и дясната Лига, бореща се за драстично намаляване на данъците и увеличаване на държавните социални разходи.

Кабинетът бе формиран след тримесечни спорове, последвали парламентарните избори на 4 март. Партиите, които преди вота бяха съперници, постигнаха в последния момент снощи споразумение, за да бъдат избегнати нови избори на фона на сривовете на финансовите пазари.

В цяла Европа разочарованието на гласоподавателите доведе до поражение на традиционните парти. Това се случи дори в Германия и Франция. За първи път обаче такива партии направиха правителство в голяма страна в Западна Европа.

Конте не направи коментари пред журналисти след церемонията по заклеването му в президентския дворец в Рим.

„Признавам, че съм щастлив“, заяви лидерът на Лигата Матео Салвини.

„5 звезди“ и Лигата имат солидно мнозинство в двете камари на парламента. Пред тях правителството трябва да получи вот на доверие в началото на идната седмица, за да се сдобие с необходимите правомощия.

В Италия преди 60 години бе подписан основополагащият Римски договор на днешния ЕС. Някога ентусиазирано проевропейски настроените италианци обаче постепенно се разочароваха от Европа, като обвиниха нейните финансови правила за двете десетилетия икономическа стагнация.

През последните години недоволството нарасна заради пристигането на италианското крайбрежие на стотици хиляди имигранти от Северна Африка. Това увеличи покрепата за Лигата, който обвини ЕС, че изоставя Италия сама да се справя с наплива.

Бъдещето на страната в еврозоната доминираше политическата несигурност прзез изминалата седмица. Президентът Серджо Матарела спря назначаването от коалицията на евроскептика Паоло Савона за министър на икономиката.

Това попречи на првия опит накоалицията да формира правителство и доведе до гнева на нейните лидери.

По ирония на съдбата след днешната клетва в двореца „Куиринале“ политиците, които по-рано през седмицата искаха импийчмънт за Матарела, ще бъдат заедно с него на коктейла по случай националния празник – Деня на републиката.

Финансовите пазари, на които през седмицата бе извършена голяма разпродажба на италиански активи, белязаха растеж през последните два дни.