Взрив е избухнал тази сутрин на военен полигон "ТЕРЕМ-Цар Самуил" край гр. Костенец. Полигонът е за утилизация (т.е. - обезвреждане) и ремонт на боеприпаси.

"Полученият сигнал е от 8.50 ч. Районът е отцепен от полиция. Към мястото пътува военна полиция", казаха пред Клуб Z от ОДМВР-София.

От пресцентъра на Министерство на здравеопазването съобщиха, че пострадалите са 10, като 7 от тях са с леки наранявания, а трима с порезни рани и травми. Тримата пациенти с по-сериозни наранявания и са хоспитализирани в болница "Света Анна" (Окръжна болница, б.р.). Единият пациент е с по-тежки наранявания, каза медицинският директор д-р Николай Добрев. Четирима са настанени в местната болница. Според областният на София Емил Иванов 5 от тях за жени.

Засега в ОДМВР нямат данни за пострадали цивилни граждани.

При направените измервания  на мястото на инцидента не са установени промени в радиационния фон и замърсяване на въздуха. 

Инцидентът е възникнал при утилизация на стари боеприпаси, съобщиха и от МО. Според първоначалната версия искра е предизвикала избухването в процеса на обезвреждане на мунициите. Служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов и областният управител на София Емил Иванов са на място. От кабинета на премиера Георги Близнашки казаха, че той следи ситуацията.

Избухналото вещество е тетрил, съобщи военният министър пред Нова тв. Той каза, че се работи съвместно със служба Контрол над общоопасните средства и няма опасност от последващи взривове. Директорът на ТЕРЕМ е поел да се покрият щетите на пострадалите съседни къщи.

По случая се води следствие от военна полиция.

Овладяна е ситуацията и няма последващи взривове във военния завод в град Костенец. Това съобщиха и от пресцентъра на Министерство на отбраната. Има нанесени материални щети по инфраструктурата следствие на взрива, но няма сериозни разрушения. Назначена е комисия, която започва разследване на причините за инцидента, в която са включени представители на Министерство на отбраната, Служба „Военна полиция”, Министерство на вътрешните работи, Пожарната безопасност и защита на населението. От Главна инспекция по труда също са изпратили свой екип.

Шефът на пожарната главен комисар Николай Николов заяви, че при инцидента, който е бил случаен, се е получила яма с размери 4 на 2 метра, предаде агенция "Фокус". 

"Най-големите щети са в бригада „Логистика”, тъй като там е бил насочен ударът. Основното ни послание е, че няма криза, инцидентът е отминал. Лабораторията на Министерството на околната среда и водите и лаборатория на Министерството на отбраната правят допълнителни измервания. Протоколите ще бъдат приложени към следствието, но няма никакви замърсявания в тези над 20 показателя. Ще има измервания на площада и в района на гробището. Ако има и най-малкото съмнение за влошаване на ситуацията, хората ще бъдат информирани.", това заяви министърът на отбраната Велизар Шаламанов. По думите му, всички щети ще бъдат оценени и разходите ще бъдат възстановени от завод „ТЕРЕМ“.

Кметът на Община Костенец Радостин Радев разказа пред БНР, че няма информация за разрушения по къщите в града, има само счупени прозорци. Той уточни, че в завод "Терем"-Костенец работят около 80 души. В завода "ТЕРЕМ" се прави основен ремонт на артилерийски и минохвъргачни снаряди от всички калибри, както и стрелкови бойни припаси, става ясно от уеб сайта на предприятието. Произвеждат се димни гранати и шашки, както и подвижни въздушни мишени. 

През 2008 г. тежки взривове имаше във военните складове в софийското с. Челопечене.