Кирилицата е древна писменост, на повече от 1000 години като най-ранната ѝ форма се появява в България през 9 век, пише Би Би Си.

Напомнянето се налага заради случващото се в туитър. Социалната мрежа закрива акаунти на българи, които пишат на кирилица, някои от съобщенията се скриват. И причината за тази неочаквана цензура е само една - писмеността. Те са приемани като руски ботове, тъй като руснаците, както е добре известно, също използват кирилицата.

Блогърът Илия Темелков реагира на случващото се:

"Хей, Туитър, кирилицата е азбуката на поне 12 държави, които не са Русия! Айде по-сериозно, а?

Темелков посочва, че той не е бот и моли туитър да не скрива туитовете му (така че те да са видими за всички).

Подобна е реакцията на друг потребител @sassyqueso, който пише:

да мислиш, че български и руски са същия език. гледам ти, туитър...

Влад Савов, журналист, който отразява историята за американския сайт за технологии The Verge, също намира хора, които са били сбъркани с бот.

Защо това може да се случи?

На изслушването пред комисията на американския Сенат, която направи анкета за екстремисткото съдържание и руската дезинформация онлайн Шон Еджет, главният юрисконсулт на "Туитър", даде обяснение защо това може да се случи.

През октомври 2017 г. той каза, че инструментите на туитър "не се опитват да правят разлика между добри и лоши машини, когато търсят за свързани с Русия акаунти".

Какво може да бъде квалифицирано като свързан с Русия акаунт?

- създаден в Русия

- регистриран с руски телефон или имейл адрес

- името на потребителя да има букви от кирилица

- туитовете често да са на руски език

- да се е логвал в туитър през руски  IP адрес поне веднъж

"Смятаме, че акаунтът е свързан с Русия дори да отговаря само на един от тези критерии", обясни тогава Еджет.

Така че ако част от потребителското ви име съдържа кирилски букви или туитвате на руски език - това може да накара алгоритъмът на туитър да реагира като на бот.

Но от Би Би Би не са открили да има такива проблеми в Украйна или Беларус, две държави, които също използват кирилицата.

Реакцията на "Туитър":

"Разглеждаме този въпрос и ще предприемем нужните стъпки, за да го разрешим, като продължим да се борим със спама и автоматизацията"