Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Русия се кани да строи нов мост, който ще струва 3.5 пъти по-скъпо от цената на Кримския мост. Железопътен мост ще свърже остров Сахалин с континента, съобщи руското издание "Комерсант", позовавайки се на руските железници. Идеята за това е още отпреди 80 години, но проектът е включен в транспортната стратегия на Русия до 2025 г.

19-километровият мост, който свърза анексирания от Русия през 2014 г. Кримски полуостров, струва 228 милиарда рубли (близо 3.1 млрд. евро).

Като най-оптимален е бил избран маршрутът от гара Селихин в Хабаровска област през най-тясната точка на Татарския пролив до станция Ниш на Сахалин. Дължината на моста ще е 6 километра, общата дължина на маршрута е 585 км. Целият проект е оценен на 540.3 милиарда рубли (близо 7.3 милиарда евро), от които само за моста са предвидени 252.8 милиарда рубли (3.4 милиарда евро). Други над 90 милиарда рубли (1.2 милиарда евро) е планирано да се вложат в жп линии на Сахалин и около 100 милиарда рубли (около 1.4 милиарда евро) - в дълбоководен терминал в Илинск, откъдето може да се доставят въглища с товарни влакове.

Проектните работи ще бъдат извършени през 2018-2020 г., строителството - през 2019-2023 г., но тези срокове са "предварителни".

Според "Комерсант" накрая цената на километър от моста ще се окаже 3.5 пъти по-висока от тази на Кримския. Това се обяснява с високата сеизмичност, сложните инженерно-геологически и хидрологични условия и труднодостъпния район в крайния Север.

"Основният въпрос е - в Крим населението е над 2.5 милиона души, а на Сахалин са не повече от 500 хиляди човека. Мостът има смисъл, ако бъде продължено строителството в посока на Хокайдо (японски остров с население от над 5.6 милиона - бел.р.)", смята управляващият партньор в експертната група Veta Иля Жарский.

По думите му, в стойността на съоръжението на Сахалин не са включени разходите за осигуряване на транспортната безопасност и изкупуването на земи.

Далекоизточният Сахалин е най-големият остров в Русия. Там са били изпращани заточеници още от времето на руските царе - "превъзпитание с каторжен труд". 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.