Към обща борба срещу агресивните действия на Путин и враждебните опити на Русия да разбие западната демокрация ще призове партньорите шефът на британското разузнаване МИ5 Андрю Паркър. Той ще участва в среща в Берлин, а части от подготвената му реч са разпространени от Ройтерс.

Според Паркър заплахата, произхождаща от Кремъл, трябва да бъде следена с не по-малко внимание от терористичната дейност на групировката "Даеш".

Русия днес е враждебна държава, която извършва "агресивни и вредни действия", като използват военните и технологичните си възможности, подчертава Паркър и дава за пример химическата атака в Солсбъри. Според него тя е типично "грубо нарушение на международните норми от Москва." Подобно поведение превръща Русия в изолирана държава, смята Паркър.

След атаката срещу бившия руски шпионин Скрипал в Солсбъри Русия е "стартирала безпрецедента кампания от дезинформация и лъжи" и Западът трябва да хвърли светлина върху полуистините и небивалицине, разпространявани от кремълската порпаганда машина, категоричен е началникът на британското разузнаване.