Новият министър-председател на Малайзия Махатхир Мохамад обяви днес назначаването на трима ключови министри, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Махатхир каза на пресконференция, че бившият губернатор на щата Пинанг Лим Гуан Енг става министър на финансите, бившият вицепремиер Мухидин Ясин е назначен за министър на вътрешните работи, а Мохамад Сабу поема министерството на отбраната.

Тримата нови министри заемат ръководни постове в партиите от коалицията на премиера, която спечели смайваща изборна победа тази седмица и свали от власт коалицията, управлявала Малайзия от независимостта й от Великобритания през 1957 година.

Новият министър на финансите, който е етнически китаец, е първият представител на етническо малцинство, заемащ важния пост от 44 години.

Новият вътрешен министър е отдавнашен съратник на Махатхир, а през 2015 г. подаде оставка като вицепремиер заради критики срещу бившия министър-председател Наджиб Разак във връзка с разследване за корупция.

Махатхир каза, че останалите министри в 25-членното му правителство ще бъдат определени идната седмица.

Той заяви освен това, че възнамерява да проучи материали по разследване на разхищение и нецелесъобразно използване на около 4,5 милиарда долара от държавния инвестиционен фонд 1MDB.