Правителството на руския регион Омск реши да замрази строителството на метрото, стартирало в далечната 1992 г., съобщи онлайн изданието Meduza. В продължение на 26 години в Омск е изградена една единствена метростанция - "Пушкинская". 

"Решението не е лесно, изстрадано е. Но ние трябва да го приемем. Работите на обекта са спрени и е необходимо да се консервира, за да няма проблеми", заяви ръководителят на регионалното министерство на промишлеността Игор Лукянов.

Вместо леки релсови превозни средства, жителите на Омск може да ползват лодки за подземно придвижване.

В рамките на проекта за опазване на метрото се планира изграждането на друга гара - Заречная. Изграждането на третата станция "Кристал" ще бъде преустановено.

За подготовката на консервационния проект ще отидат 80 милиона рубли (около 1.08 милиона евро). Същинската работа по консервацията се оценява на други 400 милиона рубли (близо 5.4 милиона евро).

Първият вицепремиер на правителството на Омска област Валерий Бойко казва, че консервацията не бива да се смята за край на метрото и че правителството разглеждало варианти за използване на прокопаните подземни тунели за леки релсови превозни средства.

По план първата линия на омския метрополитен била планирана за откриване през 2008 г. Впоследствие сроковете три пъти се променяли. През 2012 г. премиерът на Руската федерация Дмитрий Медведев наредил да бъдат отделени още средства за строителството, за да бъде открито метрото през 2016 г., когато Омск чествал своята 300-годишнина.

В тунелите може да се снима някой нов "Сталкер"...

В същата тази 2016 г., когато са се навършвали 300 години Омск, населението се оказва с прираст от едва 300 души годишно, а демографският прираст е отрицателен - намаляло е с 5800 човека, като основна причина за това се сочи миграцията. Данните са на омската статистика към 1 януари 2017 г.

Населението на Омск е 1.178 милиона души. При извършеното през 2010 г. преброяване на населението в Русия Омск е бил на 7-о място сред руските градове по численост с население от  1 154 116 души.