Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Китайската национална ядрена корпорация (CNNC) потрети, че има инвестиционен интерес към проекта АЕЦ "Белене". 

За първи път китайската национална ядрена корпорация (CNNC) проявява интерес към участие в проекта за втора атомна централа у нас през декември 2016 г. Новината съобщи тогава пресслужбата на Министерски съвет. С писмо в началото на 2018 г. китайската компания потвърждава интереса си.

Днешната среща с вицепремиера Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова с представители на компанията е трето поредно потвърждение. Евентуалната реализация на проекта ще премине през провеждане на конкурсна процедура за избор на стратегически инвеститор, обяснили министрите на китайските мениджъри, които потвърдили, че ще участват в процедурата.

"Няма да бъдат предоставяни държавни гаранции по проекта или сключвани дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия", заяви Дончев.

Китайската страна бе информирана, че доставеното от "Атомстройекспорт" оборудване се съхранява съгласно инструкциите на заводите-производители. В изпълнение на решение на Народното събрание от март тази година, в момента работна група в Министерството на енергетика анализира възможните варианти за използване на наличното за проекта "Белене" оборудване по най-добрия начин, обясни министър Петкова. Срокът за изпълнение на решението на 44-ото НС е 30 юни.

На 29 март 2012 г. Народното събрание спря проекта за "Белене" с гласовете на 144 депутати.

Коментари

Постулат:

Тока ще стане 3 лв преди бензина! А с Белене може да скочи и на 4 лв!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.