Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Държавната ядрена компания на Китай е заявила интерес към проекта за АЕЦ "Белене". Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в отговор на въпрос на соцдепутата Васил Антонов по време на парламентарния контрол днес. Писмото, в което се заявява интерес, е било изпратено в средата на февруари до НЕК.

Компанията CNC е приемник на китайското Министерство на енергетиката, има над 100 000 служители и оперира 25 ядрени реактора, каза Антонов. Той добави, че "трябва да се даде темпо" на проекта, тъй като от БАН вече са констатирали, че Втора атомна има бъдеще, а най-лошото би било нищо да не се прави в посока на възраждането ѝ.

"Доста време изгубихме, БАН констатира, че има бъдеще централата в Белене, не бива да се чака крайния срок, а постепенно, методично да се работи в тази посока", заяви депутатът от левицата, който припомни и разговора на премиера Бойко Борисов с руския президент Путин на 5 март т. г. Според официалното прессъобщение двамата са обсъдили енергийни проекти, в т.ч. идеята, лансирана от Борисов, АЕЦ "Белене" да се реализира като съвместен проект на България и няколко държави от Западните Балкани.

Антонов призова министър Петкова да внесе в МС прекратяване на действието на решението на кабинета и на парламента от март 2012 г., с което беше спряна Втора атомна. След това решението на МС подлежи на одобрение и от 44-тото НС. В друго свое решение от 2 март т. г. обаче същият този 44-ти парламент задължи енергийния министър в третия кабинет на Борисов до 30 юни да внесе конкретни предложения, свързани с възможностите за реализация на активите по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". 

В отговора си, освен че благодари на Антонов за разясненията за китайския инвеститор, Теменужка Петкова припомни за сетен път, че в площадката и в други дейности, свързани с АЕЦ "Белене", са вложени над 3 милиарда лева на българските данъкоплатци. Тя припомни още, че България разполага в момента с лицензирана площадка, с проект, нотифициран пред Европейската комисия, и оборудване, което очаква до края на следващата седмица да бъде напълно подслонено - защото е стояло неприбрано.

"Изграждането на тези конструкции върви с пълна сила и цялото оборудване е почти покрито, останали са съвсем малко от модулите", заяви Петкова.

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) също e обявила, че проявява интерес към възможността да финансира един такъв проект, с условности как ще бъде структуриран, каква ще бъде възвръщаемостта и др., стана ясно още от министерския отговор. Петкова се зарече, че с оборудването, за което България беше осъдена от арбитраж да плати 600 милиона евро, нямало да се случи същото като с предишното,"продадено за жълти стотинки". 

Заради това оборудване през 2016 г. Софийската градска прокуратура обвини бившите шефове на НЕК Любомир Велков и Мардик Папазян за сключване на неизгодна сделка, от която е произлязла щета за държавата в размер на над 77 млн. евро. Обвинението е заради сключения през 2007 г. рамков договор с "Атомстройекспорт", с който основното оборудване, което е било на територията на АЕЦ "Белене", е продадено обратно на "Атомстройекспорт".

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.