Заради липса на становище от Министерството на финансите и отсъствието на финансовия министър Владислав Горанов, който е извън страната, в днешния дневен ред на кабинета не са били включени точките за двата проекта на Министерството на отбраната - за бронираната машина и изтребителите. Това обясни министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в Министерски съвет.

Каракачанов добави, че е получил уверение от Владислав Горанов, че другата седмица Министерството на финансите ще е готово със своето становище. По думите му проектите са съгласувани с абсолютно всички министерства, липсва само становището на финансовото ведомство.

Военният министър допълни, че след като бъде готово становището на Министерството на финансите, другата седмица тези проекти ще бъдат гласувани на заседанието на кабинета. По думите му няма основание да бъде получен отказ.

"Финансовият министър е извън страната и ще се върне в  петък. В събота и неделя ще си довършат работата и за другата седмица, имам неговото уверение, Министерство на финансите ще са готови още в понеделник-  вторник със своето становище. Министерство на финансите и най важното в конкретния случай. Те внимават да не похарчат някой лев в повече за отбраната. Няма основание да има отказ, просто трябва да си свършат работата". 

 
Странно е, че липсва становище на Министерството на финансите, макар че Съветът по отбрана одобри проектите за модернизация още преди месец и те бяха разпратени за становища във всички министерства. Тогава Каракачанов изрази убеждение, че до края на април проектът за закупуване на нов изтребител и бойна машина за пехотата ще влезе в Министерския съвет за гласуване. Но това така и не се случи. Обикновено режимът на съгласуване отнема две седмици, но този път и месец не стигна.
 
За разлика от предишния конкурс, рестартиран от специална парламентарна комисия, този път България смята да изпрати оферти до 7 страни-производители на изтребители, за да закупи поне 8 самолета за 1.5 млрд. лева. На миналия конкурс са били изпратени запитвания към Полша и САЩ за употребявани F-16, а сега ще се отправят запитвания както за машини втора ръка, така и за нови. Ще се изпрати и покана към производителите на F-18 "Боинг", както и към производителите на "Рафал" и "Юрофайтър", в това число и за нови. Ще се изпрати и предложение до Израел за модернизирани F-16.
 
България обяви намерение да купува изтребители още през 2002 г., но въпреки битките на различни лобита до ден днешен летят само руските МиГ, модернизирани в Русия.