Противоракетната отбрана на Саудитска Арабия е прихванала балистични ракети над столицата Рияд, съобщи местната телевизия "Ал Арабия", цитирана от Ройтерс. По-рано най-малко четири експлозии отекнаха в центъра на града. Няма данни за пострадали хора и нанесени материални щети.

Отговорност за нападението поеха подкрепяните от Иран шиитски бунтовници хути в Йемен. Една ракета е била прихваната над южния саудитски град Джизан.

През последните месеци имаше няколко подобни атаки срещу саудитската столица. За всички тях бяха обвинени хутите. Саудитска Арабия води коалиция срещу бунтовниците, които от своя страна са подкрепяни от Иран.

По-рано днес Рияд приветства решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да се оттегли от иранското ядрено споразумение.

"Кралството подкрепя и приветства обявените от американския президент стъпки за изтегляне от ядреното споразумение и възстановяване на икономическите санкции срещу Иран", заяви саудитското външно министерство.

Съюзниците на Саудитска Арабия в Залива - Бахрейн и Обединените арабски емирства, също приветстваха решението на Тръмп с изявления на дипломатическите си ведомства.

Саудитското външно министерство обвини Иран, че използва получените от отмяната на санкциите приходи, за да дестабилизира региона чрез развитие на ракетната си програма и подкрепа за местни сили в Сирия, Йемен и Ливан и отбеляза, че тези проблеми не са взети предвид в иранското ядрено споразумение.