Традиционно - датата 9 май раздели парламента на две кое е по-важно - Денят на Европа или Денят на победата. А една парламентарна група се "въздържа" от декларация - "Обединени патриоти".

Председателката на Народното събрание Цвета Караянчева от ГЕРБ даде тон за последвалите политически изказвания, честитейки Деня на Европа. Последва декларацията на ГЕРБ, прочетена от водещата външната комисия Джема Грозданова. След кратък разказ на историята за поставянето на началото на Обединена Европа от Робер Шуман през 1950 г., благодарности, почит и признание "към всички работили за постигането на мечтата на редица поколения българи, да видят и България наредена като равноправен член сред семейството на свободните европейските народи", Грозданова припомни датата, на които страната ни първо става пълноправен член на Съвета на Европа и получава покана за асоцииране към Европейските общности – днес носещи името  ЕС. Последва и припомняне на усилията на нацията да стане член на ЕС, което се случва през 2007 г., за да се стигне до декларацията, че ГЕРБ "винаги е отстоявала и ще продължи да следва  евроатлантическите ценности и ще бъде гарант за членството ни в Европейския съюз и НАТО". Неизбежно се стигна до постиженията на Българското председателство на Съвета на ЕС и постигнатото за 11 години в ЕС. 

Втори думата взе Драгомир Стойнев от БСП. Декларацията му започна с думите:

"Днес е важен ден. Ден, в който прекланяме глави пред несломимата воля и военен подвиг на онези, които сложиха край на най-голямата и най-унищожителната война в историята на човечеството, които спасиха милиони човешки животи.

Днес е ден, в който българите по традиция почитат Съветската армия и хилядите загинали в антифашистката съпротива."

Социалистите обявиха, че без Ден на победата, който се чества днес в Москва заради капитулацията на Германия преди 73 години, нямало да има Ден на Европа. 

"Двете измерения на тази дата, всъщност, изразяват победата на съзиданието над разрушението", обяви Стойнев. По думите му обаче днес изградените след Втората световна война колективни системи за сигурност в света са в сериозно изпитание, а "омиротворяването и войната звучат като синоними". Социалистическата партия пък работи България да е държава, "осъзнаваща заплахите, но и достатъчно разумна и балансирана, за да не отрича миналото и връзката си с руската страна".

Българските социалисти пазим европейската перспектива на България, но вярваме, че нагнетяването на омраза, подозрения, негативизъм към руската страна е вредно и опасно. Включително и за самата Европа, и света. Защото Русия цивилизационно, духовно, икономически и политически е част от Европа, обяви Стойнев като накрая завърши речта си с цитат от декларацията на Шуман от 1950 г. -  „Световният мир не може да бъде запазен без съзидателни усилия, пропорционални на опасностите, които го грозят.“

Йордан Цонев от ДПС се появи сред това и обобщи, че на 9 май трябва да се чества и Ден на Европа, и Ден на победата.

"Нека се върнем назад в историята и да видим какво представлява мечтата за обединена Европа. Тя е мечта за мирна Европа. Европа, в която няма световни войни и Европа без национализъм", обяви Цонев. И припомни как войните в Европа са се случвали заради различни форми на национализъм. После добави:

„Европа е изправена на кръстопът отново. Кръстопът, защото обединението не е факт. Мирът не е трайно постигната цел. Просперитетът е за едни, а за други – не толкова.

"ДПС, от деня на своето създаване, твърдо стои на проевропейския път на България”

„Днес ДПС казва така: „Нека вървим по пътя на мечтата на европейските народи, но да не забравяме никога кое противопостави народите и доведе до тези катастрофи, защото днес тази опасност е по-жива от всякога”.

Последни по темата 9 май от парламентарната трибуна се произнесоха от "Воля", следвайки новия си политически път, прокламиран от няколко дни - този с поглед към Русия. От формацията "преброиха" жертвите на Втората световна война, особено тези от страна на Русия. Декларацията им беше под надслов "Благодаря".

Изненадващо - този път "Обединетите патриоти" замълчаха. Обикновено назад в годините лидерът на "Атака", а сега председател на парламентарната група на по-малкия коалиционен партньор в управлението Волен Сидеров държи реч по случай Деня на победата. Този път това не се случи.