Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Поне 50% от бойците, които се бият в Донбас срещу украинската армия, са граждани на Русия. Това заяви в интервю за американския тв канал CBS News президентът на Украйна Петро Порошенко. 

Конфликтът в населената с етнически руснаци Източна Украйна избухна през април 2014 г., броени месеци след като Русия анексира Кримския полуостров от Украйна. В Източна Украйна бяха едностранно обявени две сепаратистки републики - Донецката и Луганската народна република. Заради Крим и конфликта в Източна Украйна международната общност наложи санкции на Русия.

"Потвърдени са данните, че в различни периоди техният брой е бил от 10 000 до 2500 - редовна руска войка в окупираната територия", е казал Порошенко, цитиран от пресслужбата си. Освен това има почти 50 000 бойци от т.нар. руски доброволци, набрани през руската мобилизационна система и изпратени в Източна Украйна. Те твърдят, че не са войници от редовната руска армия. Но те са руснаци по националност и използват руски оръжия и боеприпаси, казва украинският президент.

Русия се опитва да дестабилизира ситуацията в Украйна и да дискредитира постиженията на Майдана, убеден е Порошенко. Много хора смятат, че Украйна води студена война, но в действителност тази война е гореща, а цивилни граждани и украински войници умират всеки ден, каза Порошенко. В тази ситуация Украйна се нуждае от помощ от международни мироопазващи сили, каза държавният глава.

Москва отрича участието на руски войски в конфликта в източната част на Украйна. В същото време руският президент Владимир Путин на конференция през декември 2015 г. съобщи, че руснаците присъстват в конфликтната зона.

"Никога не сме казвали, че там няма хора, които да се занимават с решаването на определени проблеми, включително и във военната сфера. Но това не означава, че там има редовни войски", заяви Путин, който вчера официално встъпи в четвъртия си президентски мандат.

Коментари

Калин

" Никога не сме казвали, че там няма хора, които да се занимават с решаването на определени проблеми, включително и във военната сфера. Но това не означава, че там има редовни войски" Путин смята останалия свят за малоумници ! " Имало руски военни, но нямало редовни войски...Тези военни решавали "определени проблеми във военната сфера"...

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.