Генералната прокуратура на Украйна поиска да бъдат обявени за международно издирване руският военен министър Сергей Шойту, лидерът на компартията Генадий Зюганов, шефът на партия "Справедлива Русия" Сергей Миронов, крайният националист Владимир Жириновски и санкционираният от ЕС бизнесмен Константин Малофеев, предаде Нюзру.

Имената им са предадени на киевски съд. Според прокуратурата не е проблем молбата за издирването на тези хора да бъде предадена на бюрото на Интерпол.

Петимата руски политици са обвинени във финансиране и подкрепа на сепаратистите в Източна Украйна. а това обвинение се говореше отдавна. Дори Жириновски знаеше какво предстои.

В Киев са наясно, че никой от издирваните няма намерение да се яви лично в Украйна. Затова властите се надяват с помощта на Интерпол те да бъдат обявени за издирване в цяла Европа и в САЩ и по тази причина да не могат да напуснат Русия.

Преди няколко дни обаче Жириновски изрази готовност да дойде в Украйна. В интервю за телевизия "Лайф нюз" той заяви, че единственото, което е необходимо, е да му изпратят призовка. Преди години така искали да го призоват в Италия. Документ с искането обаче така и не пристигнал.

От партия "Справедлива Русия" коментирха издирването на лидера й Сергей Миронов като политически мотивирано.

Комунистическият вожд Генадий Зюганов заяви днес, че досега никога не му се е случвало да бъде обявен за издирване от престъпници.