"Доктор Ахмед Доган, създавайки ДПС и българския етнически модел, ориентира цяла България към НАТО и ЕС, защото от тях зависи нашата сигурност". Това заяви днес депутатът от ДПС Йордан Цонев на митинг-концерт годишнината от т. нар. Десетомайски събития в село Караманци, община Минерални бани, по време на насилствената смяна на имената на българските турци през 1984 г.

Отляво надясно: Депутатът от ДПС Рамадан Аталай, лидерът Мустафа Карадайъ, зад тях - депутатът от ДПС Йордан Цонев.

Цонев подчерта пред събралите се, че няма да допуснат управление, при което ксенофобията е ежедневна практика, а правата на човека са под въпрос.

Ръководството на партията в лицето на председателя Мустафа Карадайъ, депутати, кметове, лидери на Движението от различни структури и нива, гости от региона и чужбина присъстваха на митинга.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ каза, че партията му ще продължава да защитава европейските ценности: 

"За съжаление вътре в страната ние оставаме единствените, които се противопоставяме на популизма, на национализма, на радикализма, на омразата".

На този ден през 1984 г. са арестувани 60 души след общоселско събрание в читалището на Караманци. По-късно шестима от тях са осъдени и изпратени в различни затвори за по 4-5 г. А 130 от участниците в събранието минават през репресиите на Държавна сигурност.

Близо 120 семейства от селото са насилствено изселени в Турция през 1989 г. по време на т.нар. голяма екскурзия. Само малка част от тях се връщат тук след падането на тоталитарния режим.

Карадайъ добави, че в онези години потъпкването по най-безобразния начин на изконните човешки права е преминало всякакви човешки граници и определи "възродителния процес" като една от най-позорните страници в българската история.

"Платихме висока цена, но си научихме урока от платената висока цена", посочи лидерът на ДПС. "Знаем и никога няма да забравим колко сме силни, когато сме заедно и единни", каза той.

Карадайъ изтъкна още, че ДПС получава голямо признание в международен и европейски план. По негови думи Движението е заслужило много висока оценка за балансиращата си роля на Балканите на форума на Съвета на Алианса на либералите и демократите в Европа в столицата миналата седмица.