Месинджърът Viber ще последва съдбата на Telegram, заяви руският министър на съобщенията и масовите комуникации Николай Никифоров, цитиран от Нюз.Ру.

Това ще стане, ако от Viber откажат да предоставят на спецслужбите кодове за декодиране на съобщенията. Мерките могат да бъдат взети от Федералната служба за сигурност (ФСБ).

От Viber тъкмо отстраниха проблемите в работата, които възникнаха след масовото блоксиране от страна на Роскомнадзор на IP-адресите, свързани с Telegram. От компанията Viber Media S.a.r.I., контролираща месинджъра, изтъкнаха, че се придържат към политиката на конфиденциалност и сигурност на данните на потребителите, като гарантират шифроване на обажданията, всички групови и лични чатове.

"Трябва да се разбере, че повечето страни по света взаимодействието с властите е необходимо, за да се помогне на потребителите - да се издирят спамъри, да бъдат задържани злосторници, използващи подобни на нашата платформа за незаконна дейност, и т.н. За нас е задължително да работим с тях. Но има неща, които никога няма да направим", заяви операционният директор Майкъл Шмилов.

Руските служби отдавна се борят с апликациите, позволяващи криптирани разговори. Според властите в страната те се ползват от терористи и престъпници.