Британски депутат обвини милиардера с малтийски паспорт Кристофър Чандлър във връзки с руското разузнаване, предаде Би Би Си.

Обвиненията били отправени от консерватора Боб Сили, пише в. "Файненшъл таймс". Той се възползвал от правилото, че думи, произнесени на територията на Камарата на общините, не могат да бъдат считани за клевета.

Кристофър Чандлър е роден и израснал в Нова Зеландия. Той е основател на инвестиционната компания "Легатум груп", която на свой ред е създател на изследователския институт "Легатум".

През 90-те г. на ХХ век Кристофър Чандлър купувал и продавал акции на руски компании. След референдума през юни 2016 г. за излизането на Великобритания от ЕС той привлякъл вниманието към себе си, след като специалисти от института "Легатум" се изказвали в полза на най-твърдата форма на "Брекзит". Те се срещала и с министри от Обединеното кралство.

Боб Сили заявил в парламента, че е виждал досието на Чандлър, съставено през 2005 г. от френското контраразузнаване, което някога се казвало DST. Депутатът твърди, че френските служби се интересували от дейността на милиардера от 2002 г. и го подозирали, че работи за Москва.

От "Легатум груп" заявиха, че Чандлър никога не е имал преки или косвени връзки с руското разузнаване или руската държава. Нито той, нито който и да било от компанията знаели нещо за разследване срещу него във Франция.

Сили обаче твърди, че досието било маркирано с S, което означава "високо ниво на заплаха за Франция".

Депутатът консерватор е сред най-яростните защитници на идеята британското правителство да откава визи и влизане в страната на лица, обвинени в груби нарушения на човешките права и корупция.