Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Д-р Кент Брантли звъни на жена си: "Сбогом, скъпа." Телефонният разговор е от миналия четвъртък. Състоянието на лекаря се влошава с всяка изминала минута. Американецът, който отиде като доброволец в Африка да спасява заразените от смъртоностния вирус ебола, сам бе инфектиран от него. 

И, о, чудо!

Брантли започва видимо да се подобрява след като са му дали лекарство, съобщава Си Ен Ен. Той е докаран от Либерия в университетската болница в Атланта. И вече дори може да ходи сам. 

Всичко това се случва след като в отчаян опит да спасят живота му, негови колеги му дават експериментално лекарство. Същото се случва и с Нанси Райтбол, която е повалена от ебола.

На 22 юли д-р Брантли вдига висока температура. Усещайки най-лошото той сам се изолира и си прави кръвен тест. Той е положителен. Райтбол е с повръщане и разстройство. И пак тестът сочи най-лошото. И тя поема експерименталното хапче. И започва подобрение.

Чудотворното лекарство е изработено в лабораториите на биотехническата фирма Mapp Biopharmaceutical Inc. в Сан Диего. Нарича се с кодовото име ZMapp. Досега никога не е било изпробвано за лечение на хора. Но е показало добри резултати при тестове с маймуни.

Опитът е бил направен с пет животни. Две са излекувани след 24 часа, още две след 48 часа и една маймуна е починала на петия ден след като е била заразена. На нея обаче не е бил бит вируса ебола.

На д-р Брантли лекарството е било дадено на 9-я ден след като е установено, че той е болен, докато на животните е тествано още в първите часове след като са били заразени.

Чудодейният лек е на основата на антитяло от мишка. Три мишки са били заразени с вируса и са започнали да образуват антитела за противодействие. Точно тези антитела са били използвани при създаване на лекарството ZMapp. Неговото действие предотвратява разпространяването на вируса в организма и заразяването на нови клетки.

Флаконите ZMapp, са били съхранявани при минусови температури. Така са доставени до болницата в Либерия, където Брантли и Райтбол са били лекувани миналия четвъртък сутринта. Лекарите е трябвало да изчакат серума да се размрази естествено без допълнителна топлина. Това означава, че лекарството е могло да бъде използвано след 8-10 часа.

Тогава Брантли казал да дадът първата доза на колежката му, защото той е по-млад и мислел, че ще има по-голям шанс да оцелее. В това време състоянието на Брантли започва драматично да се влошава и дишането му е изключително затруднено. Той казал на лекарите, че умира и се обадил на жена си да се сбогува с нея, разказва пред Си Ен Ен участник в събитията.

Въпреки че дозата все не е окончателно размразена, тя е приложена на лекаря. И само в рамките на час общото състояние на Брантли драстично се подобрява. Започва да диша лесно и обривът, който е получил, отшумява. 

Лекар описва събитията като чудотворни.

Докторът толкова бързо се подобрява, че дори взима душ преди да бъде откаран със специалния самолет-линейка до Щатите.

Лекарството не е подействало така светкавично при Райтбол, но и тя значително се подобрява и е била достатъчно стабилна, за да бъде транспортирана в САЩ.

Този фантастичен развой на събитията дава надежда на лекарите, че ще могат да овладеят епидемията от ебола, разразила се в Сиера Леоне и Либерия. Досега жертви на коварния вирус са над 800 души.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.