Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Мисията на интелектуалния елит на една нация е да създава ценностите и нормите на обществения живот, да определя публичната етика и да очертава пътя на държавата и обществото към поредни бъдещи цели. Затова един интелектуален елит, който върши работата си има многократно по-голямо влияние, отколкото е аритметичната съвкупност от гласовете на интелектуалците и обкръжаващата ги градска средна класа. За съжаление в България влиянието на интелектуалния елит е равно на аритметичната съвкупност от гласовете му.

Затова и тази аритметична съвкупност се разпилява в публичния живот, а ролята на интелектуалната средна класа се упражнява от популисткия елит на поредните влиятелни - за кратко или за дълго - партии.

Разпадът на Реформаторския блок е поредното тъжно доказателство за несвършена работа на българските интелектуалци и водената от тях градска средна класа. Вместо Бойко Борисов да се страхува от тях и от техния потенциал да насочват обществото по един път, с който ГЕРБ и другите по-големи партии трябва да се съобразяват, РБ се страхува да не бъде обсебен и употребен от Бойко Борисов.

Затова и реши да разпусне последния вариант за някакво обединение на градския либерално-индивидуалистичен елит около една разумна програма за управление, чрез която можеше да бъдат укротени популистките лупинги вдясно, а защо не - и вляво.

Вярно е - на лидерите на РБ им се събра много. Зад гърба им техните собствени съпартийци правиха всичко възможно, за да осуетят "противоестествения сговор" между "истинската десница" с "една кукувица" и т. н. Оттук нататък никой няма да обръща сериозно внимание на поредните опити за сглобяване на нещо смислено от т.нар. традиционна десница. На каква традиция служи тя и защо е точно десница, е отделен въпрос - от второстепенна важност.

Важното е, че сме свидетели на поредния крах от типа "на ти куклите, дай си ми парцалките", с който както вляво, така и вдясно се възцарява необратимо популистката - народняшка политика. Това има някои предимства и редица недостатъци, които сме заслужили да изпитаме на гърба си.

Това, което е без съмнение, е преминаването на всички икони, фетиши, тревоги и самомнения за изключителност на "традиционната десница" в частния живот, частните фен клубове и частните спорове за това, какво би могло да се случи, ако "не бяхме изтървали на воля комунистите". Публичният живот ще остане груб, лаладжийски и тарикатски - без особен интелектуален багаж, което е естествения резултат на всичко описано по-горе...

Коментарът е публикуван във фейсбук профила на автора.

Ключови думи

Коментари

Радев

Огнян Минчев - Преподавател по научен комунизъм до 89 г., 25 години се изхранва /и то видимо добре/ с антируско говорене, въртейки до втръсване плочата за лошите руснаци, добре поставен в орбитата на Сорос и пр. Класически пример за лицимерие и двойни стандарти, така характерни за т.нар. "десни /а всъщност леви или с комунистически произход/ политолози. Другите подобни на Минчев са Дайнов, Кръстев, Кр. Станчев и пр.

Яж ми гъза

Георги Кожухаров

Радев, а Вие с какво сте известен? Не отговаряйте, моля. Въпросът ми е риторичен.

Atlas

"Реформаторски"блок-мъртво родено дете с баща Иван Костов и майка М.Кунева.Очакван край...

Георги Кожухаров

В този случай няма да се съглася с Огнян Минчев, към когото иначе изпитвам огромно уважение.В крайна сметка, нещата опират до морал и ценности. Нормално е политическите цели да се преследват само в рамките на идеалите, ценностите и принципите, в които вярваш. Всичко останало е най-обикновен опортюнизъм.

лили

Кой ще управлява след изборите на 5 октомври? ГЕРБ и БСП ГЕРБ и ДПС Доган, разбира се Пак #КОЙ

Асен

Свикналите да ги управляват " спасители" да не мислят много, защото това може сериозно да се отрази на тяхното невежество и нищета!

АСЕН

Хайде да не оплаквате РБ . Никой не е напуснал , структурите работят, дори нищо неморално не се е случило!

IP

А може би след саморазобличаването на Клуб Z с това прекалено сладострастно заглавие?

Самичков

Някой може ли да ми каже, как Бойко Борисов е обсебил лидери на РБ, като те са "най-истинските, честни и компетентни политици в дясно"!? Нещо не му се връзва пропагандната теза на талибана Раданчо за вината на Бойко. Не смятате ли? Значи те хем са най-умните, пък се оставили "лошият Бойко" да ги изпързаля!? Срам и позор е за България, РБ да са представителите на българската интелигенция!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.