Всички кандидати за новия антикорупционен орган са готови да се подложат на т.нар. детектор на лъжата, обявиха те днес в парламентарната комисия за борба с корупцията и конфликта на интереси.

Любен Йоцов, Антоанета Георгиева-Цонкова и Силвия Къдрева се представиха пред депутатите като кандидати за членове на новия орган, а Антон Славчев - като кандидат за заместник на вече избрания председател Пламен Георгиев. Те бяха представяни и говориха над час, след което депутатите от комисията им задаваха въпроси. 

Йоцов, бивш кадър на ДАНС и МВР, заяви, че членовете на КПКОНПИ трябва постоянно да минават на проверки за почтеност. Това предизвика депутатът от "Воля" Слави Нецов да попита всички кандидати дали биха се явили на полиграф.

"Минавал съм неколкократно на полиграф, не е страшно", успокои евентуалните си колеги Йоцов.

Славчев обяви, че спи спокойно и не се притеснява. Къдрева пък каза, че не се е явявала на подобен тест, но няма проблем да го направи. Георгиева-Цонкова - също.

Вкарването на полиграфски тестове в новия антикорупционен закон бе една от идеите на първо четене, която в последствие отпадна. Причината за това е сериозна - по света т.нар. детектор на лъжата се счита за псевдонаучно устройство, което не може със сигурност да установи дали някой лъже или не. Върховният съд на САЩ още през 1998 г. обявява, че полиграфът е полезно устройство за разследващите, опитващи да получат самопризнание, но резултатите от него не могат да се взимат насериозно. 

Детекторът на лъжата всъщност засича възбуда и притеснение, което е човешка реакция не само когато лъжем - и не може да различи защо сме развълнувани. Поради това резултатите от него не се приемат за доказателство в съда.