Детекторът на лъжата ще е част от инструментариума на комисията, която ще се бори с корупцията по високите етажи на властта. Това е записано в проекта на закон за борба с корупцията, научи Клуб Z. Основен инициатор на закона е вицепремиерът Меглена Кунева. Проектът е бил обсъден днес на изпълнителния съвет на Реформаторския блок.

Комисията ще може да работи по анонимни сигнали. Тази възможност бе един от основните спорни моменти в закона, заради които той бе отхвърлен на първо четене. Основното изискване към сигналите е към тях да има прикрепени доказателства. Те ще се проверяват за такива доказателства по един и същи ред, незаивисмо дали са анонимни или подписани. Моделът е взаимстван от идентични практики в Европейската комисия.

Самата комисия ще се избира от парламента. В първоначалния вариант на закона тя се назначаваше от правителството, което бе другият голям спорен момент. Вносителите твърдят, че ще има достатъчно гаранции, че комисията за борба с корупцията няма да се превръща в политически инструмент на този, който към момента е на власт, както се случва в Румъния.

Всички антикорупционни звена - комисията за отнемане на престъпно имущество, комисията за конфликт на иинтереси, БОРКОР и т.н. ще се влеят в новата комисия. Тя ще работи и по т.нар. публичен регистър, който сега е към Сметната палата. Комисията ще проверява за съответствие декларациите на всички публични фигури, които боравят с държавни пари - около 10 000 човека. При откриване на разминаване между декларирано и реално имотно и финансов състояние ще започва проверка.

В най-скоро време зкаонопроектът ще бъде разгледан от правителството и ще бъде оповестен в Интернет за обществено обсъждане, увериха от Реформаторския блок.