Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Е Сватини е новото име на африканската държава Свазиленд.

Решението обяви крал Мсвати III - последният абсолютен монарх на Черния континент. Той съобщи за това навръх националния празник 19 април - деня, в който навърши 50 години. А наесен Свазиленд ще чества половин век независимост.

"Искам да обявя, че Свазиленд ще си върне оригиналното име. При обявяването на независимостта си всички африкански страни си върнаха старите имена от преди колонизацията. Свазиленд е единствената, запазила името си от колониалната епоха", каза Мсвати III.

Е Сватини означава "страна на свазите" на местния език.

Свазиленд е бивш британски протекторат, разположен между Южна Африка и Мозамбик. Тя е втората най-малка държава на континента, като изпреварва по територия единствено Гамбия.

Страната е доста бедна. Тя постоянно страда от суша и в резултат хиляди хора остават без препитание. Безработицата е 40 на сто. Почти 70 процента от населението живее с по-малко от 1 долар на ден.

Монархът с една от съпругите си

През 2004 г. властите в Свазиленд съобщиха, че 38,8% от населението е заразено с вируса на СПИН.

Крал Мсвати III управлява Свазиленд от 1986 г. Международната общност често го критикува за разточителния му начин на живот на фона на мизерията, в която тънат обикновените хора.

Така например през 2014 г. парламентът в столицата Мбабане гласува 61 милиона долара годишен бюджет за кралското семейство. Монархът постоянно си купува луксозни коли, сред които "Майбах" за 500 000 долара.

През 2004 г. в. "Таймс ъв Свазиленд" писа, че Мсвати III поискал от правителството да бъдат заделени 15 милиона долара за ремонт на трите негови главни двореца, както и да бъде построен по един палат за всяка от 11-те му жени.

А през 2008 г. в Мбабане имаше масови протести срещу разточителството на кралските съпруги, които междувременно бяха станали вече 13. Хората недоволстваха от това, че те си накупили луксозни стоки за милиони от чужбина.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.