Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

В хоризонт до 2040 година проектът АЕЦ "Белене" не е нужен на страната и региона от енергийна гледна точка, а примерите за подобни проекти в Европа и авторитетните анализи за самия проект показват, че електроенергията от него би струвала не по-малко от 10 евроцента/кВч. "При такава себестойност тя ще е неконкурентна и непродаваема и ще доведе до нови огромни загуби, ако централата бъде завършена. Тя би била продаваема само ако бъдат затворени редица работещи централи и се удвои цената на тока у нас, което ще е равносилно на национално предателство."

Това заявиха от "Демократична България" на първата си пресконференция по конкретна тема, откакто обявиха новото обединение. 

Анализът на демократите се базира на анализи на "Белене", доклади на БАН от 2010 и 2017 г. (Част IV Препоръки); анализ на Института за пазарна икономика от 2011 г., документи на Европейската комисия с хоризонт до 2050 г. и т.н.

Електроенергийната система не се нуждае от нови базови, а от балансиращи и регулиращи мощности. Идеята да се изгради АЕЦ "Белене" с участието на балканските страни с цел захранване на други икономики е против националните интереси. Напомняме, че тя се не срещна никаква подкрепа и се провали в периода 2005-2012г.", припомнят от "Демократична България" и настояват идеята за рестартиране на втората атомна централа да бъде прекратена и проектът да не се реализира. 

Неотдавна Народното събрание - по предложение на БСП, но с гласовете на управляващите от ГЕРБ и "Обединените патриоти" задължиха министърката на енергетиката Теменужка Петкова да представи анализ за възможностите за реализация на проекта до юни т.г. 

 
Премиерът Бойко Борисов пък обяви, че втора атомна можел да се реализира като общ проект между страните от Балканите и за това да се намери общо финансиране. От представители на правителството периодично се появяват съобщения, че имало инвеститорски интерес към строежа на атомната централа, последното такова - за ядрена компания от Китай.
 

Според "Демократична България" началните разходи за изграждане на "Белене" ще бъдат не по-малко от 21 милиарда лева, което е заплаха за сигурността на страната, а че няма как да има европейско финансиране за атомната централа е станало ясно още в периода 2005-2012 г.

От обединението припомнят, че от 90-те години, а и преди това, има документи, доказващи, че площадката "Белене" е в област със значителен и неприемлив сеизмичен риск.

"Помним земетресението от 4 март 1977 г., което доведе до смъртта на 120 души в Свищов, където рухнаха блокове, обществени сгради и къщи. Поради високия сеизмичен риск, през 1983 г.дори руската страна предлага да се изостави площадката."

От обединението изброяват и потенциалните други рискове, които крие реализацията на втората атомна централа. А именно: 

Възникване на нов/стар генератор на огромни кражби и корупция;

Блокиране развитието на алтернативни методи за производство, акумулиране и пестене на електрическа енергия, развитие на интелигентни мрежи, повишаване на енергийната ефективност и други;

Дискредитиране на селскостопанската продукция на района;

Затваряне на работещи централи;

Създаване на деформирана и трудно управляема електроенергийна система;

Допълнително ще усложни и оскъпи решаването на проблема с погребването на отработеното ядрено гориво и/или високо активните отпадъци от преработката му, защото тези дейности трябва да се извършват на територията на България.

Исканията на демократите са след спирането на проекта прощадката да се превърне в икономическа зона, оборудването да се продаде или част от него да се използва за подмяна на парогенераторите на работещите блокове в АЕЦ Козлодуй.

"Настояваме правителството да се фокусира върху решаване на реалните проблеми на енергетиката, изграждане на газовите връзки със съседните страни, повишаване на енергийната ефективност, децентрализация на производството на енергия, изпълнение на целите за изпращане на отработено ядрено гориво за преработка, формулиране стратегия за погребване на отпадъците от преработката на отработеното ядрено гориво и други", казват още от "Демократична България".

 

Коментари

Щом ИПИ е "авторитетен източник", тури му пепел.

Трайчо, който наду разходите с 660 милиона евро, докато беше министър, участвал ли е в "разследването"?
 's picture

Petyo9

Едва ли някой си спомня,

че проектът по изграждането на АЕЦ Белене за пръв път беше спрян с Решение №106 на МС през 1990-та. Към края на годината беше спряно напълно и финансирането. Премиер тогава беше Андрей Карлович Луканов. В радиоинтервю с Луканов го чух да казва: "АЕЦ Белене няма да има! Проекта се оказа невъзможен. Това го сочат 12 доклада - четири на институти на БАН, а останалите на институти на АН на СССР. Аз лично съм ги чел и се убедих, че проекта по изграждането на АЕЦ Белене е напълно невъзможен" На журналистическият въпрос коя е причината за това, Луканов отговори: "За съжаление докладите са засекретени, тъй като засягат националната сигурност и не мога да разкрия пред вас естеството на проблемите, но повярвайте - проектът е напълно невъзможен. Спираме го окончателно."

Това, разбира се, е тролска лъжа.

Проектът за Белене беше спрян от правителството на Димитър Попов с решение от 28 август 1991-а, под натиск на западните ни "партньори". На следващата година - в началото на февруари, кабинетът на Фил Кенеди взе решение за продажба на чешкия реактор и за строеж на газова централа на площадката. А към края на 93-та, седерастията доуби ядрената енергетика, като прокара през НС решение за "мораториум" върху ядрената енергетика, понеже била "опасна". Тъжната истина е една - унищожението на българската енергетика е дело на "демократическата общност", от игла, до конец. А лъжите на някой си, който бил "чул Луканов да казва" нещо си по радиото са си за негова сметка.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.