Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

 Хоп... Мерси – едно кюфтенце. Както казваше бай ви Ганя.

Започна Богородичният пост – един от четирите такива периода в годината. Освен ако не вярвате, че тайните на живота се крият в постовете на Наталия Кобилкина във фейсбук, постите са много красиви отрязъци от време.

Толкова много е писано по темата, има такива опияняващи четива, благодатни, сладки като мед, че въобще няма и да се пробвам.

Мисля си само, че това не е изтезание. И не води до махмурлук, което пък веднага го прави доста скучно занятие от гледна точка на XXI век. Не е скръб. Ако ми позволите един съвет – приемате ли го като просто един терор върху снагата ви, хич не се и захващайте.

Виждали ли сте „клозетните” хора? Люде, които могат с часове много срещи наред да споделят, да сучат сюжетни суджуци, да цвърчат запръжки в ушите ви, само по една единствена тема – къде как са се наяли. Какво... мка му, чак такова значение има с какво си се натъпкал, като то отива – знаем къде?!

Затова и има по-“пухкавки“ и епископи, и архиепископи – всеки си е индивидуален... Да не кажа корпулентни, че вече стана мръсна дума. Защото не е работата в телесната маса. Но това ни най-малко не значи, че са от клозетните хора. Значи само, че ние – журналистите, обичаме да ги сготвяме все за нещо и да ги сервираме на публиката.

Видях една жена в трамвая – не, че съм надничал, извади си портфейла заради контролата... Та, носеше снимка на мъж – явно мъжа ѝ, на видно място сред нещата си. Красива жена, на около 50-52 г. Помислих си – тази дама дали би му изневерила, щом носи портрета му винаги в себе си? Не вярвам някой с шамари да я е накарал: „Ще ми носиш снимката, чу ли, ма?!“

Една малка спирка за трамвая, но голяма крачка за мен... Носим ли ние „снимката“ на Бог винаги под ръка в багажа си? При всяка ситуация да се замисляме, примерно – Той би ли теглил сега една майна на тоя „цървул“, би ли се обидил кръвно на етървата, която претендира за оня имот?... Постите са и периодите, в които слагаме снимката в джоба.

Когато двама души изпитват нужда да се снимат непрекъснато един друг - опияняваш се от лика й, от усмивката му, и постваш във фейсбук, това какво е? Ами, любов разбира се. Постът на любимия – толкова му се радваш, че искаш да споделиш смешната му „муцка“ или това как пие биричка, та всички да научат и да лайкнат. Ами, същото представлява и другият пост, скъпи приятели. Питаш, човърка те: „Кажи сега какво мога да направя за Тебе? Искаш ли малко да се лиша от някои удоволствия, от дребните кефчета, да „постоя“ малко като войник на караул, готов да чувам желанията ти? Дори понякога да не са ми много ясни. Ахаа, това ли искаш? Няколко дни по-кротко, без сланини, без вино, без мръсни вицове? Ми, ок – имаш го.“ Това е – то не е просто диетология за християни. При все, че и онова е някакво начало, ако решите...

Ще завърша с една тениска, която видях на една тийнейджърка: „Любовта е двупосочно пътуване“. Така пишеше. Много обичам хитри тишърти, но тази ми хареса дори повече от една друга: „Щ+Щ“ (ш'тъ плющъ, демек). Това е: двупосочно пътуване. Ако казваш, че обичаш, но винаги искаш само другият 100 % да се пригажда, да се самонапасва към твоите особености, а ти да не мърдаш, значи просто не обичаш. Трябва и ти да попътуваш към него. Неговите изисквания са прости и достатъчно добре описани от по-сведущите. А клозетното съществуване не е сред тях.

Ако това ви харесва, нямам нищо против да си го постнете. Лек и спасителен пост, приятели.

Ключови думи

Коментари

pavloviCH

Ох, дали носим снимката на Бог? Сериозно ли такъв въпрос задавате на читателите си? Бог е един и няма как да се казва Христос или Аллах, няма християни или мюсюлмани, има заблудени и рационални хора. И няколко дни без сланинка казвате. Ами другите дни? Постът е циничен, повърхностен и насочен към стадното съзнание както всяка религия. Яденето на мъртвата плът на убити невинни създания е позволено, ако не е по времето на постите?? Позволено от религията на любовта? P.S. Като независима и "безпристрастна" медия толкова стриктно спазвате линията на консервативното дясно, че втръсвате сериозно. :)

Луд гидия

Неразбиращите се хващат за думата... Коментират като партийни секретари ;) Медията си е безпристрастна, но нямам спомен да са декларирали, че ще са политически "неориентирани"

pavloviCH

Всички са ориентирани в една посока. Случайно!

Митко

Много точно е написано, но буквалното четене няма как да разбере за какво иде реч! Не става въпрос за снимка на Бог или друго материално свидетелство....

MARIA SALVADOR

Господин Миланов, безпощадно ясно си личи, че идея си даже нямате от " другия пост". Но хайде, не бива да осъждаме ближния. Не само по време на пост. По принцип не е хубаво. И все пак. Православието НЕ ИЗИСКВА пост. Просто го ПРЕПОРЪЧВА. Всекиму според силите. И според вътрешното желание. Само толкова. Всеки свещеник би Ви казал, ако да бяхте го питал. Никой никого към нищо не принуждава. Да не говорим, че изобщо не е чак пък толкова важно какво ядете и какво не. Но е важно как постъпвате. Както ми каза преди много, много години един прекрасен монах: " Все ми е тая дали всеки ден ще ядеш пържоли. Но не ми е все тая дали правиш зло, дали мислиш зло, дали наскърбяваш, обиждаш, мразиш". Постът е важен за духа, не за тялото. Както и да е. Не искам да си навличам коментарите и подигравките на талибани разни и разнообразни. Каквито в българското интернет пространство са в изобилие. И още нещо, господин Миланов. Вероятно е добре да имате предвид, че нещата, които пишете ги четат и искрено вярващи хора. Не религиозни- вярващи. Вероятно нямате за цел да ни засегнете с това, което пишете. Но често се получава именно така. Да се надяваме- без умисъл. А този, който се уповава на Бог и на любовта Му- той няма нужда от снимката Му...Лек и спасителен пост. И Бог с Вас.

Ронда

За съжаление тази проста, но много важна истина убягва на не малко хора. Е какво да се прави някои хора изглежда изпитват наслада от празна философия и талибанщина. За това, именно е важно да се представя и тази позиция на умереност и разум! Благодаря за хубавата забележка :) Бог с нас.

Милена

Г-жо Салвадор, за вас може да не е важно дали се яде месо или не по време на "препоръчителния" пост, но с коментара си вие ядете живи хора... Много душеспасително!

отец Владимир

Мария, безпощадно ясно е, че сериозно надценявате познанията си за Православието.

MARIA SALVADOR

Отче, не съдете. За да не бъдете съден. Гарантирам- идея нямате от познанията ми. Не само за Светото Православие. Нито от познанията ми, нито от знанията ми. Възпитана съм в род, в който има свещеници и монаси от времената на османското робство, още преди да дойдат от Македония. Възпитана и расла съм сред такива хора. Така че по- кротко с квалификациите, отче. За Православието не знам какво знам- не е моя работа да го преценявам. Но знам доста неща за църковната администрация и за разни и разообразни " Божи" служители. През годините, въпреки, че съм напуснала България, съм се опитвала да съм полезна на много хора. И да направя нещо полезно. С няколко свои приятели. Няколко много дебели тома мога да напиша относно църквата и служещите й. Покрай заниманията ни с църкви, параклиси и прочее. Томове мога да напиша. Но няма смисъл. Покойният ми дядо все казваше, че свещениците са отказали от Бога повече хора, отколкото комунистите и техните зверства. Понякога се чудя дали не е прав. Разбира се, и със свещениците е като с всички хора. Има и читави. Има и не. Такъв е животът.

поп Владо

Отче, и ти недей да се надценяваш твърде! Лесно е да приказваш сладки приказчици на бабите в храма, а много по- трудно е да се смириш! Ама истински.....дървени философи в раса има много!

Милена

Малките съботни проповеди са единственото нещо, което отличава този сайт в морето от новинарски сайтове. Не обръщайте внимание на тъпите коментари, все пак такива неща се пишат за една определена аудитория от хора.

Толкова точно е казано!И красиво!

Пълни простотии!!!По-добре когато не знаеш какво да кажеш е да помълчиш или да се образоваш по-темата!!!Ако това е поста според този журналист , който гледа по чантите и портфейлите на хората или се впечатлява от надписите по тениските им .........горко от такива недоносчета.Но такива са журналистите - гледат да си направят статииката и друго не ги интересува.Естествено има и свестни но този според споделеното е от онези - да вържем колана , че да не ни падат гащите.

по-добре да покони някого - свещенник или от богсловски факултет да каже две смислени думи вместо да пише какво да е .

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.