Американски бойни кораби се отправиха към Средиземно море на фона на уверенията на президента Доналд Тръмп, че скоро ще вземе решение заради предполагаемото нападение с химическо оръжие в сирийския град Дума, предаде Нюз.ру.

Сирийските правителствени сили също се прегрупират.

Към бреговете на арабската република плава разрушителят "Доналд Кук", пише в. "Уолстрийт джърнъл". Руски военни самолети прелетели най-малко 4 пъти над него, отбелязва турското издание "Хюриет". И допълва, че корабът е вече само на 100 километра от пристанище Тартус, където се намира руска военноморска база. Разрушителят е оборудван с 50 крилати ракети "Томахоук".

По-късно обаче представител на Пентагона опроверга твърденията на "Хюриет" за доближаването на руски самолети до американския кораб. Той отказа да съобщи къде в момента се намира "Доналд Кук".

Според в. "Вашингтон пост" бойният съд се е отправил към източната част на Средиземно море след акостиране в кипърското пристанище Ларнака. Изданието твърди, че САЩ могат да пратят още един разрушител в Средиземно море. В близките дни в региона може да пристигне корабът "Портър".

Към Сирия се движат също разрушителят "Лабун" и подводницата "Джорджия", която може да носи до 154 ракети "Томахоук", съобщава израелският филиал на Нюз.ру.

В предстоящата операция в Сирия могат да бъдат включени също десантният вертолетоносач "Иво Джима", разрушителят "Карни" и подводницата "Джон Уортър". И трите съда в момента се намират в Червена море.

Сирийските правителствени сили също се готвят за военни действия. ВВС на Дамаск прехвърлят най-добрите си изтребители в руската военновъздушна база "Хмеймим", съобщава израелският сайт NzivNet. Демонтират се позициите на Четвърта бронетанкова дивизия край Дамаск. В максимална бойна готовност са поставени службите за гарантиране на сигурността на президентския дворец и всички летища в страната, раздирана седма година от военен конфликт.