Един от четиримата кандидат-членове на мегаоргана "Антикорупция", предложен от председателя й Пламен Георгиев, има непълноти в документите, а поне още един от номинираните не е съвсем приемлив за представители на коалиционния партньор "Обединени патриоти", научи Клуб Z. Става въпрос за номинациите на Силвия Къдрева - дългогодишен кадър на Сметната палата, както и за Пламен Йоцов - кадър на МВР и ДАНС, твърдят политици от властта и от опозицията.

По закон председателят на Комисията за борба с корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОПНИ), както е пълното име на органа, предлага един свой заместник и още трима членове, а Народното събрание ги гласува, като има право и да ги отхвърли. Според процедурните правила всяко от предложенията се гласува отделно. 

В края на март Георгиев предложи точно четири номинации. През седмицата ресорната комисия за борба с корупцията разгледа предложенията и насрочи изслушване на 17 април. Преди това обаче Силвия Къдрева ще трябва да представи допълнителни документи в петдневен срок, че отговаря на критериите за член на "Антикорупция" в частта за образователен ценз, стана ясно след заседанието на парламентарната комисия. Къдрева досега е била директор в дирекцията на Сметната палата, която с приемането на антикорупционния закон премина в КПКОНПИ - това е звеното, отговарящо за публичния регистър на имуществените декларации на хората, заемащи висши държавни длъжности.

По закон антикорупционният орган е независим, а председателят му не съгласува номинациите си с парламента. Според запознати обаче преди да се превърнат в официални кандидатури, имената са минали през "ситото" на мнозинството. Според депутати Кърдева се ползвала с подкрепата на ДПС.

Напрежение в управляващата коалиция обаче създава друга номинация - тази на Пламен Йоцов за член на антикорупционния орган. Според биографията му той е магистър по изчислителна техника от Висшето военно училище в Шумен. Има 20 години стаж в МВР и ДАНС основно в борбата с организираната престъпност, пише в официалната му биография.

Името на Йоцов обаче никак не е непознато в средите на службите за сигурност. Той е бивш шеф на отдел "Наркотици" в ГДБОП по времето, в което Станимир Флоров оглавяваше службата, а Цветан Цветанов беше вътрешен министър. През 2013 г. Флоров бе отстранен от МВР след появили се публикации и изтекли секретни документи за разработка на Национална служба "Сигурност" (контраразузнавателната служба, която бе в МВР до създаването на ДАНС - б.р.). Става дума за разработки от 1999 и 2000 г. и от 2002 г. за покровителство на заподозрени в наркотрафик, в които освен името на Флоров фигурира и това на Йоцов, както и на бивш шеф на полицията във Видин, който всъщност е бил разследваният. В крайна сметка прокуратурата образува дело за подкуп в особено големи размери срещу Флоров, а в официалното съобщение на прокуратурата за това бе потвърдено, че документите, изтекли в медиите за разработките, "са идентични с документите в оперативните дела". Разследването срещу Флоров протече при пълна секретност и по същия начин бе прекратено през 2016 г.

Източници на Клуб Z потвърдиха, че темата за номинацията на Йоцов е поставяна поне два пъти пред ГЕРБ от представители на коалиционните партньори от "Обединените патриоти". Проблемът е именно в миналото на Йоцов в службите и разследванията, свързани с Флоров.

Депутати от управляващото мнозинство твърдят, че самите те са били изненадани от имената, предложени от Пламен Георгиев. Номинацията на Йоцов се очаква да срещне отпор и в опозицията. Избраници прогнозираха, че и номинацията на Пламен Георгиев за негов заместник - на Антон Славчев, също може да се окаже нееднозначна. 

Това прави изслушванията на 17 април в комисията за борба с корупцията и парламентарна етика интересни. Очаква се те да са открити за медиите, въпреки че повечето заседания на тази парламентарна комисия са на закрити врата.

Прецедент Народното събрание да не избере предложени от председател на независима държавна комисия членове вече има. Парламентът не избра от раз членовете на Комисията да финансов надзор, предложени първоначално от председателката Карина Караиванова.