Депутатите от временната парламентарна комисия за установяване на обстоятелствата около продажбата на активите на ЧЕЗ в България смятат да изпратят искане до главния прокурор да провери всички фирми на Гинка Върбакова - имат ли те някакво касателство по преписки и досъдебни производства.

Тази седмица в комисията бе изслушан главният прокурор Сотир Цацаров, който представи резултатите от проверка, направена по запитване от ДАНС за информация в прокуратурата относно Гинка и Славчо Върбакови, както и за "Инерком България", чрез която Върбакови смятат да придобият енергодружеството. 

Обвинител № 1 представи пред депутатите информация от унифицираната информационна система на прокуратурата, придобита по справка за физическите лица Гинка Върбакова, Славчо Върбаков и юридическото лице "Инерком". Тя засяга само двете физически лица и конкретната фирма. Никой не е търсил от прокуратурата данни за други търговски дружества, в които са участвали Върбакови, намекна Цацаров каква трябва да е следващата стъпка на комисията. 

Цацаров уточни, че към днешна дата в прокуратурата няма никакви разследвания или проверки срещу Гинка или Славчо Върбакови. Тоест - всички производства, по които името на някой от двамата фигурира в информационната система, са прекратени. За "Инерком" няма никакви данни в прокуратурата. Съпругът на Гинка Върбакова - Славчо Върбаков, е бил разследван като част от организирана престъпна група за данъчни измами, но по отношение на него през 2014 г. наблюдаващият прокурор е прекратил производството. 

Гинка Върбакова има участие в десетки други фирми, които подлежат на проверка: "Риал стейтс", "Евро бетон", "Си Джи Груп", "Дивелъп консулт", "София ски", "Солар къмпани", "БГ Енерджи", "Контур 7", "Сигма тел", "Стройбилдинг" и др.