Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентският секретар Атанас Кръстин заминава на мандат в Москва. Правителството най-сетне е взело решение за изпращането на Кръстин в Русия като посланик на мястото на Бойко Коцев. Коцев се считаше за на практика несменяем титуляр, назначен през април 2012 г. Мандатът му отдавна е изтекъл. Решението е било взето вчера на закрито заседание на Министерския съвет и все още не е публикувано в Системата за правна информация на МС, каквато е практиката. За него потвърдиха пред Клуб Z от "Дондуков" 1.

Заявка, че Кръстин, който е секретар на президента Румен Радев по външнополитическите въпроси, ще замени Коцев даде в телевизионно интервю премиерът Бойко Борисов миналия месец. 

Формално процедурата изисква разговор между външното министерство и президентството за излъчване на кандидатура. В случая двете страни си стиснаха ръцете за изпращането на Кръстин, макар правителството да имаше идея за Москва да замине сегашната ни посланичака в Швейцария и вицепремиер в кабинета "Станишев" Меглена Плугчиева. От "Дондуков" 2 обаче не били съгласни с нейната номинация, а Борисов поел ангажимент (по собствените му думи) да бъде утвърдено предложението на президента Радев за Кръстин.

МВнР внася предложението за посланическата номинация на закрито заседание на Министерския съвет, където тя съответно се одобрява. Иска се агреман, като срокът за произнасянето по искането обикновено трае максимум три месеца. При положителен отговор следва президентски указ за назначаване. Ако обаче има мълчание от приемащата страна, това се счита за отказ. Приетата практика е искането за агреман да става най-често чрез предишния посланик (т.е. Коцев) пред външния министър на съответната страна (т.е. Сергей Лавров), но може да стане и с искане на Външно.

Кръстин има дипломатически опит като генерален консул в Сърбия и Германия.

Изпращането му като посланик бе помрачено от привикването на Коцев преди седмица у нас за "консултации" по случая "Сергей Скрипал". Причината е, че по протокол старият посланик трябва да се сбогува с приемащата страна, което нямаше как да се случи, докато Коцев е в България.

По непотвърдена информация, първоначално той трябваше да остане в България за месец. Но след провелото се на 30 март заседание на Съвета по сигурността към МС, в което Коцев бе изслушан и правителството взе решение България да не гони руски дипломати, Бойко Борисов обяви, че посланикът ни заминава за Русия веднага след Великден, защото трябвало да организира там "важна" изложба на Светлин Русев.

Бойко Коцев минава за любимец на Москва и подмяната му се считаше за почти невъзможна. За последно попадна в медийното полезрение у нас с публикация на "Капитал", която разказва как около честванията на 140-ата годишнина от Освобождението т.г. Коцев се е озовал в "интересната" компания на... Леонид Решетников и олигархът Константин Малофеев.

Коментари

 's picture

Бобо

организиране

Посланик организира изложба на художник , това не го ли организира канещата го страна или собственик на галерия в която го канят ....

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.