Турция не се нуждае от одобрението на друга страна, за да провежда военни операции срещу организации, които смята за терористични, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

"Турция открива терористични организации извън границите си и влиза в бърлогите им. Те се опитват да избягат, но ние ги преследваме - каза той при откриване на училище в Истанбул, цитиран от "Хюриет дейли". - Те избягаха в Африн и Синджар. Казахме на Багдад, че или те трябва да се справят с тях, или ние ще го направим. Изобщо няма да чакаме одобрение от никого за подобни действия."

Става дума за турската операция "Маслинова клонка" в северозападната сирийска област Африн, която започна на 20 януари. Офанзивата цели да прогони сирийските кюрдски Отряди за народна самозащита (ОНС), които Анкара смята за заплаха за своята сигурност и за сходни с действащата на турска територия Кюрдска работническа партия (ПКК). САЩ обаче смятат ОНС за съюзници в борбата с терористичната организация "Ислямска държава" на терен.

Ердоган заяви, че в Африн са "неутрализирали" 3872-ма терористи. Според "Хюриет дейли" това включва убитите и заловените от аскера членове на ОНС.

От турска страна загубите са значително по-малки - едва 46 войници са загинали по данни на генералния щаб.

Ердоган заяви също, че армията му се подготвя за "нови цели", които ще станат известни "много скоро".

Турция цели да се нареди сред топ 10 държави в света по икономическо развитие и демократичност, изтъкна още турският президент.