СДС трябва да си партнира с консервативно-патриотичното, каквато е партията на вицепремиера Валери Симеонов НФСБ, а не с дяснолиберални организации, каквото е обединението между ДСБ, "Да, България", БЗНС, ДЕОС и "Зелените".

Тази теза изрази в сутрешния блок на бТВ лидерът на Съюза на демократичните сили Божидар Лукарски. От месеци Лукарски се опитва да даде "патриотичен" облик на СДС, изразявайки позиции, сходни с тези, изразени от партията на Симеонов. Неофициално се знае, че между двете формации се водят преговори за съвместни действия, в т.ч. на предстоящите през май догодина избори за Европейски парламент. Засега обаче не е ясно какъв ще е обликът на евентуалното бъдещо обединение - дали ще е коалиция, вливане на партии и пр.

От миналата седмица НФСБ и СДС вече официално съжителстват и в емблематичната за демокрацията сграда на "Раковски" 134.

 "Курсът на СДС трябва да е към консервативно-патриотичната линия", смята Лукарски.

По думите му с НФСБ имат много допирни точки. 

"На последния изпълнителен съвет на партията аз дадох ясен знак, че курсът на СДС трябва да е към тази линия, която се покрива от НФСБ и "патриотите". Допирни точки са отношението ни към Истанбулската конвенция, позициите ни спрямо руския патриарх, доста са нещата", изброи Лукарски.

Той е категоричен, че за обединение с НФСБ може да се говори след 17 април, когато този разговор ще се води на партийно ниво по време на Националния съвет на партията. По думите на Лукарски идеята му е подкрепена от по-големите регионални организации на СДС.

"На съвета на партията трябва да се реши дали ще има движение към консервативно-патриотични организации или към дяснолиберални организации, каквито са ДСБ и "Да, България", коментира Лукарски.

Според него ДСБ също е консервативна партия, но в алианс с "Да, България" придобива "ясно изразен либерален уклон – нещо, което СДС не може да поддържа".

"СДС винаги е бил носител на синята идея. СДС от десните партии е най-добре подкрепяна и сме с най-добрите структури, така че тази коалиция - както искат да я кръщават, но "лилава коалиция" ще е по-точно", коментира още обединението на другите две партии Лукарски.

Като под "лилава коалиция", препратка към залязлата Синя коалиция, Лукарски визира цвета, който "Да, България" носи като свое "лого" (комбинация от лилаво и зелено - б.р.). От това трябваше да се разбира, че в обединението на останалите десни партии според Лукарски доминант ще е тази на Христо Иванов - "Да, България".

На въпрос кой ще води коалицията между НФСБ и СДС, Лукарски каза, че е много рано да се каже.

"С Валери Симеонов имаме много добър личен контакт, но тези теми не сме ги обсъждали", коментира Лукарски.

Той добави, че евроизборите са добър хоризонт, към който да се стреми една бъдеща коалиция.