Решението да не гони руски дипломати е било трудно за премиера Бойко Борисов, коментира лидерката на БСП Корнелия Нинова в "Лице в лице" по бТВ.

Тя определи постъпката му за "смела" и призна, че двамата са разговаряли по телефона и "не бе трудно за мен да го поздравя". Лидерката на столетницата обаче заяви, че е изненадана от "агресивната реакция" на дясната ръка на Борисов - председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който преди дни намекна, че България се готви да изгони руски дипломати.

"Интересно дали Цветанов ще определи сега Борисов като "антиевропеец"," заяви тя.

Нинова призна, че БСП са оставили в хората "много грешното впечатление", че са антиевропейска партия, и това трябва да се поправи. Изтъкна като една от причините възмущението на левицата срещу двойните стандарти на храните в ЕС - вероятно единствената тема, по която БСП не са критикувани като антиевропейци.

Тя изтъкна, че столетницата защитава именно европейските интереси в скандала между Русия и Великобритания.

"Европейски интерес ли е да има мир, а не война? Европейски приоритет ли е принципът на международното право - невинен до доказване на противното?", запита тя.

И отново натърти, че няма доказателства за руско участие в отравянето на Скрипал с "Новичок". На въпрос дали ако такива доказателства се появят, тя ще подкрепи експулсиране на руски дипломати, Нинова отказа да отговори, като вместо това каза:

"Нали не мислите, че има човек, който подкрепя използването на химическо или биологично оръжие?"

И подчерта, че иска България да е посредник между Русия и Европа.

Лидерката на БСП отсече, че срещата на Борисов с Ердоган, Туск и Юнкер във Варна е "съвсем нормална", и в нея нямало нищо историческо - европейските лидери се срещали постоянно с Ердоган без никакъв успех.

Нинова коментира и сделката с ЧЕЗ, като подчерта за пореден път искането на БСП тя да бъде прекратена и рестартирана. И повтори отново тезата си, че "от самото начало мирише на далавери и нечисти пари".