Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

57% от българите са на мнение, че правителството е замесено по някакъв начин в продажбата на най-голямото електроразпределително дружество в България на пазарджишката фирма „Инерком“. В същото време министърът на енергетиката Теменужка Петкова губи 10 пункта от своя личен рейтинг. Така скандалът с ЧЕЗ оказва негативно влияние и на правителството, чиито критици се увеличават до 43%.

Това са някои от изводите в представително изследване на „Алфа рисърч“, проведено от 15 до 25 март с пряко анкетирани 1055 граждани.

Скандалът с ЧЕЗ обаче се отразява както на управляващите, така и на опозицията. 42% са на мнение, че в политически план този скандал се използва от опонентите на правителството, за да го свалят от власт. Според „Алфа рисърч“ негативните настроения срещу правителството нарастват главно сред столичани и жителите на селата.

Трите месеца от началото на годината не променят съществено позициите на основните политически сили и техните лидери, но дават интересни индикации за резултатите, към които ги води тяхното политическо позициониране.

ГЕРБ търпи лека електорална ерозия в резултат от скандалите около ЧЕЗ и вътрешнокоалиционните сътресения. Любопитно е, че вътрешнопартийните удари между „патриотите“ рикошират в големия коалиционен партньор и нанасят допълнителни щети върху неговия имидж. Въпреки този развой ГЕРБ запазва мястото си на първа политическа сила с подкрепа от 23.1% от всички избиратели.

Външнополитическата активност на лидера на партията Бойко Борисов води до ръст от 3 на сто в неговия личен рейтинг до 36%.

БСП отбеляза поредица от свои победи през изминалия период. Възползва се от текущите скандали, от разпалените дебати по Истанбулската конвенция, от обществени страхове, от националистическа реторика около посредническата роля на България в диалога между ЕС и Турция. В резултат с подкрепа от 20.5% левицата скъсява дистанцията с ГЕРБ, но не заради електорален ръст, а заради спада на основния политически опонент. Лидерът на партията Корнелия Нинова (доверие 26.4%) също не успява да повиши личния си рейтинг.

Въпреки скандалите помежду им „Обединени патриоти“ успяват да се задържат на 5.2% електорална подкрепа. Красимир Каракачанов е с най-висок личен рейтинг (29.8%), следван от Валери Симеонов – 11.4%, и Волен Сидеров – 6.4%. Отрицателните оценки и към тримата лидери нарастват, но позитивните не намаляват.

При ДПС, както и при „Воля“, съществени промени не се наблюдават.

Твърде ниска остава подкрепата за фрагментираната извънпарламентарна десница. Всяка една от партиите събира между 0.6 и 1.8%. От лидерите им с относително най-висока подкрепа се ползва Христо Иванов (9%).

Коментари

Хм

Категорично не мога да повярвам на рейтинга на агент Иван. Най малкото заради произхода му. Баща – „ български политик от БЗНС (казионен) в периода 1978 – 1991 и от БЗНС „Александър Стамболийски“ в периода 1993 – 1997 г. …През 1978 г. започва работа в Постоянното присъствие на БЗНС (казионен) като инструктор, а от 1979 г. е завеждащ сектор в отдел „Политическа просвета“ на ПП на БЗНС (казионен). През 1980 – 1986 г. е заместник завеждащ отдел „Политическа просвета“ и като такъв е и идеологически съветник на организационно–политическия и идеологически Секретар на постоянното присъствие на БЗНС (казионен) … Член е на Управителния съвет на БЗНС (казионен) през 1981 – 1991 г. През 1986 – 1990 г. е народен представител в 35-тото Народно събрание[1], а през 1990 – 1991 г. е Народен представител в 7 мо Велико народно събрание…“ „Дядо му е участник в т. нар. Народен съд….“ По Уики.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.