До местните избори има година, но от ГЕРБ вече са в кампания. Депутатът от управляващата партия Антон Тодоров реши и днес да извади "гейт" срещу кмет на БСП. Той и придружаващите го при представянето на поредната "далавера" народни представители се самоопределиха като "агенти на българската нация". Това бил мотивът за почти ежеседмичните парламентарни брифинги, на които, позовавайки се на оплаквания на "угнетени" местните жители, Тодоров и компания вадят данни за финансови нарушения на съответните градоначалници.

След кмета на Провадия Филчо Филев, уличен, че е ощетил общината с обществени поръчки за ученически транспорт, днес на прицел бе друг кмет на левицата, този на Сопот - Деян Дойнов. Тодоров обвини Дойнов в нецелесъобразно използване на европейските средства, вследствие на което общината трупала задължения (заради непризнати разходи). Тези "куп нарушения" се дължали на некадърност.

Така например по оперативна програма "Околна среда" имало нанесени щети за няколко милиона лева по ВиК проект. Имало непризнат от управляващия орган аванс за 620 000 лева. По фонд ФЛАГ (създаден специално за общините) нанесената щета била за 6 милиона лева. По оперативна програма "Регионално развитие" щетата била за 100 000 лева и дошла от грешка в документацията за поставяне на котли в една детска градина и в едно училище. Котелът за забавачката бил сложен в школото и обратното. Министерството на финансите отпуснало целева субсидия на общината от 2,4 милиона лева, която обаче не била използвана по предназначение, а за разходи от типа "заплати за персонала", твърди още Тодоров.

Той е сумирал "нарушенията" и е изчислил, че са за около 10 милиона лева. Затова и поискал прокуратурата да провери тези новосъздадени по думите му задължения. Тодоров и колегите му цитираха и доклад на Сметната палата за състоянието на общинските финанси, датиращ от 2016 г., в който държавните одитори посочвали 43 "аларми". Най-фрапиращата била, че 2,7 милиона лева вземания от данъци не са били заприходени. Герберите обвиниха Дойнов и че се опитва да пълни дупки във финансите на общината, като увеличил местните данъци и такси със 100%. Имал идея да ги увеличи и тази година, но благодарение на общинските съветници на управляващите не успял.

На удобния въпрос на Илиана Беновска (която днес се опита да влезе в парламента с каскет с надпис "Россия") дали, вадейки далавери на кметове на БСП, от ГЕРБ всъщност не се превръщат в агенти на левицата, давайки им възможност да изчистят името си и да прикрият далаверите, Тодоров отговори:

"Ние сме агенти на българската нация. Това е поредната община под социалистическо иго."

"Това не е първата такава пресконференция, няма и да е последната. При 34 кметове от БСП ще излязат 34 "гейта" от кметовете на БСП", закани се преди две седмици Тодоров, представяйки "далаверите" на кмета на Провадия.