68 души загинаха при бунт и пожар в полицейски участък във Венецуела, предаде Ройтерс.

Трагедията стана в град Валенсия, столицата на щата Карабобо. Повечето жертви са умрели от задушаване в резултат на пламъците.

Освен арестанти сред загиналите има и жени, които са им били на свиждане.

Причина за трагедията станал сблъсък между две групи арестувани. В затворите и полицейските участъци във Венецуела цари хаос и много задържани свободно носят оръжие и гранати. Те често разоръжават надзирателите, отбелязва в. „Ел Мундо“. На тези места се върти и търговия с наркотици.

Бунтовете с десетки жертви са често срещано явление в местата за задържане и лишаване от свобода в южноамериканската страна, изтъква Ройтерс.

Все още не е ясно какво е довело до бунта в участъка във Валенсия. Разказите на затворници, полицаи и очевидци са противоречиви. Почти всички обаче твърдят, че всичко започнало, след като било отнето оръжието на един от надзирателите.
След вестта за трагедията десетки хора се стълпили пред сградата на участъка. Те влезли в сблъсък с полицията.

Правозащитници споделиха, че затворите и полицейските арести във Венецуела са на практика неуправляеми. Там задържаните са оставени да се разпореждат сами със себе си, като властите нехаят за случващото се зад стените.