Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Управляващият Волен Сидеров поиска провеждането на коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“ заради вълната от дипломатически мерки срещу Русия. Сидеров хем иска повече информация, хем е готов с позиция:

Не трябва да гоним руски дипломати!

Не само е готов с позиция, но е въоръжен с теорията на конспирацията, която произведе Кремъл. Даже е „разкрил“ извършителя:

Според мен това беше създадено, за да дискредитира Путин за изборите... Този случай е изработен в мозъчен щаб на определени служби. Предполагам, че те са от англоезичния свят.

В същото време Кристиан Вигенин от името на БСП също поиска повече информация – даже призова премиера Бойко Борисов да се яви в Народното събрание и да съобщи каквото знае на депутатите. Но и БСП си има позиция, без да чака информацията:

Към този момент не сме видели убедителни доказателства, да не кажа изобщо доказателства, че Русия е замесена в случая „Скрипал“ пряко. Ако такива доказателства бъдат предоставени, бихме могли да проявим известно разбиране към това, което се случва.

„Известно“ разбиране означава, че това не би ги възмутило, но биха споменали нещо си от кумова срама.

Мен хулите не ме смущават,

врагът с които те покри —

аз знам, аз вярвам, че си права,

когато съгрешиш дори!“

Христо Радевски, „Към Партията“

За да разберем точно какво искат „Атака“ и БСП, е необходимо да погледнем голямата картина. Към днешна дата тя изглежда така:

Великобритания обяви, че най-вероятно Русия стои зад отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с руския нервнопаралитичен агент „Новичок“ и че от събраните дотук данни не може да има друго обяснение.

Всички външни министри на другите страни от Европейския съюз (всички 27, сред които и българската министърка Екатерина Захариева) застанаха единни до Великобритания и също обявиха, че най-вероятно Русия стои зад отравянето.

От самото начало Русия отказва да съдейства на разследването и контраатакува с обвинения за световна конспирация за злепоставяне на Москва.

Като демонстрация, че това е неприемливо поведение Великобритания изгони 23 руски дипломати, а още 18 държави от ЕС изгониха между четирима и един руски дипломати от страните си. В тази група са още САЩ (с цели 60 изгонени), Канада, Австралия, Македония, Албания, Черна гора и Молдова.

Броят на държавите, които се солидаризират, расте. България прибра посланика си от Москва за консултации, но засега не е обявила дали възнамерява да изгони руски дипломати от територията си. Словакия и Люксембург отзоваха своите посланици.

Много е лесно да си обясниш всичко това с конспирация – поискали да изолират Русия, изолирали я. При толкова много различия между отделните страни в ЕС, при толкова много различия между САЩ и ЕС, при толкова много различия между съседските балкански страни – на фона на всичко това почти цяла Европа и огромни страни от останалия свят приемат една и съща позиция. Със сигурност информацията, която разменят помежду си партньорските служби, а и самите държавници, е много повече от това, което четем във вестниците. Всички те са идиоти ли?

Тези дни често ни напомнят случаи, когато западни политици са твърдели едно, а след години се оказвало друго. Пропускат обаче най-важното – в нито един от цитираните случаи Западът не е бил толкова единен. В нито един.

Къде да бъде България?

Самото допускане, че може да има такъв въпрос в момента, говори за много сериозно объркване в ценностите. Да бъдем с демократичните държави или с авторитарната диктатура? Да бъдем с икономически развитите или с изостаналата бедност? Да бъдем с държавите с разделение на властите и работещи институции или с феодалната система на раздаване на парчета от страната на „свои“, които да се отплащат с гласове и ресурси? Да сме със свободния свят или с режим, в който дори хората на изкуството са преследвани, ако случайно оспорят някой исторически мит с творбата си? Да сме в свят, където законите се спазват и това гарантира сигурността на гражданите, или в другия, където няма противопожарни инсталации и аварийни изходи и корупцията буквално убива? Президентите ни да са заедно с хората в моменти на трагедия или да се крият в чиновнически кабинети, бягайки от народа?

Имаме ли такъв избор изобщо? Мястото на България безспорно е в Западния свят, където солидарността е сред основните ценности.

Тази ситуация прави още по-видна главната разделителна линия в политическия живот на България – със Запада или с Изтока? Нито е нова, нито е непозната, но днес е централна. За да можем да се делим на либерали и консерватори, на десни и леви, трябва първо да имаме западен тип демокрация. Само тя ни гарантира средата, в която можем да водим политически битки – дали да заложим на повече традиция и християнство в образованието или да изберем глобалния секуларизъм; дали да повишим данъците за богатите или пък да запазим „плоската“ система с еднакви и ниски данъци за всички. Може и още разделителни линии в политиката да открием, но преди всички тях е базовият въпрос – западна демокрация или източна диктатура сме?

Затова е важно България да не изглежда като дупка на картата на Европа. Това дълго ще се помни. И затова е все по-невъзможно осъзнаването на факта, че Волен Сидеров и Екатерина Захариева са част от едно и също управление.

Ключови думи

Коментари

В центъра сме, г-н Бедров

Ако не можете да си го представите, погледнете световната карта

Тц

Русафили И русофоби - общо между 25 и 30%. Отказващи да се определят в тези термини - 40%! Русофили/фобите пък са измешани с Путинки. Колко са путинките изследването на Живко Георгиев за РИСИ не казва. Според мен не надхвърлят 10%. Вероятно са концентрирани в десари и висши функционери на БКП и БЗНС от онова време. Лустрация. п.с. Линк към изследването на РИСИ има в края на https://www.brodbg.com/b-news-3-228.html

Въпросът на въпросите за грантаджийската

общност е как да демонстрират безопасно но гласовито верността си към господарите. А господарите периодически пускат партенки по начин, по който да изисква да се заработват с лакейничене грантовете. Така си вървят открай време.
 's picture

Rhapsody of fire

Хора бдете

Отлична статия на Иван Бедров. За мен изводът е категоричен - ние сме част от Запада.

Алфа Рисърч

"37% определят българското председателство на Съвета на ЕС като успешно до този момент, срещу едва 13% - като неуспешно. 50% одобряват приоритета на страната ни за европейска интеграция на страните от Западните Балкани. В този контекст премиерът Борисов повишава рейтинга си с 3% спрямо декември. Министрите, пряко ангажиран с европейската политика, са сред най-одобряваните в кабинета - Т.Дончев, който повишава рейтинга си с нови 5 на сто, Л.Павлова, Е.Захариева. ..." http://alpharesearch.bg/bg/socialni_izsledvania/socialni_publikacii/obshtestveni-naglasi-mart-2018.893
Mark Watson's picture
Mark Watson
watmark

некои съобрражения

На запад сме но някаква невидима ръка ни тегли на изток. А това ни осигурява шизофрения. Лудостта ни прави смешни и слаби. Ние самите не можем да се оправим в сложния свят. Това означава че друг ще ни оправи. И така докато не станем евразятска държава. И това на пук на желанията на мнозинството българи. Помнете поведението на Кирил. Нагло и собственически. Това ни чака ако не сме достатъчно умни за да вземем бъдещето на страната си. А то е на запад, както са искали бащите основатели на третата българска държава. А до тогава трябва да си пием горчивите лекарства.

Парите на Коминтерна

Така се казва тази "невидима" ръка! И продажниците у нас им харесва, независимо, че парите, децата, имотите им са на Запад!

Безтегловност е средата на България

Няма власт, няма политика - има халтура и шикалкавене в банско-шопски стил. Андрешко е възкръснал в одеждите на български премиер. И с тия и с ония...
Gotse Delchev's picture
Gotse Delchev
Gotse Delchev

Изток или Запад?

Под руско насилничество все още преобладаващо сме Изток. Течащото Възраждане ХХІ век, колкото и спъвано, подтискано и премълчавано да е от сидеровци, първановци ниновци, каракачановци, от гербаджиите, че и от БАН, ще покаже що е то Русия, не само днешната, но и предишната, още от времето на княз Светослав І и от времето на Василко, един от внуците на Великия руски княз Ярослав /1019-1054/, живял по време на управлението на княз Святополк /1093-1113/, призовал за заграбване на дунавските земи и насилствено преселване на българите в безлюдни и слабо заселени руски земи. Заради разобличението Русия е гневна до загуба на контрол! Ножът отдавна е пробил кокала! Дълг патриотичен и божествено справедлив е всеки дядо, баща, батко да разяснява, на по-малките, включително 300-та деца, които пееха и декламираха заедно на 3 март, че не сме злобари-русофоби, а обичащи Отечеството, които не искаме война с Русия, а равнопоставени отношения без насилие и ограбване, базирани на историческата истина. Да не сме крепостни селяни на изостанала и недемократична Русия, децата ни да изучават истинската бг история а не руския й прочит, и най-после да се даде възможност на българите свободно да се завърнат в истинското си семейство – Европа!

Всичко, което е етикирано

Всичко, което е етикирано като "политика" у нас - в една открадната от мафията държава - мирише отровно на нечистолътни лични сметки, прикрива стари грехове и избелва оср@ни репутации. И "путинолиженето" на Сидеров, и кремлинолазенето на Нинова, и фондолюбивото, европейско "развитие" на Борисов, и нахоканият от московския цигарен "патриарх", дипломатически нечленоразделен, наш държавен глава - ВСИЧКИ бяха "осветени" и оцветени в ярко червено от лакмуса на категоричната, антиотровителска, евроатлантическа солидарност.
Johannes Marx's picture
Johannes Marx
Johannes Marx

Въпросът на въпросите днес.

"че най-вероятно Русия стои зад отравянето на двойния агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия с руския нервнопаралитичен агент „Новичок“ и че от събраните дотук данни не може да има друго обяснение" Има много простообяснение, че г-джа Терзка Майска иска да клевети. Ако руснаците искаха да убият Скрипал, нямше да си играят с някакъв газ. Първо това е опасно за самият който смесва бинарната смес. Второ ако е наистена е нервно-паралитичен газ, то и Скрипал и Юлийка и този, който го е пуснал ще са при дяда ви Господ. Пуснали са им от МИ6 някакъв друг газ, я сълзотворен, я друг за да инценират тази клевета. Простотиите на Запада не секват. Ако това са така наречените евро-атлантически ценности, без доказателства да обвиняваш, пикая им на тези ценности. "Затова е важно България да не изглежда като дупка на картата на Европа" Бедров ти изглеждаш, като една дупка в човешките ценности.
Johannes Marx's picture
Johannes Marx
Johannes Marx

Now I learned that ASKHOLE is

Now I learned that ASKHOLE is a man who asks very stupid and pointless questions. I shall add that WRITEHOLE is a person who writes bullshit. Read the paper above.
Insider Insider's picture
Insider Insider
insider

And obviously the proper nick for you

is TROLLHOLE.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.