Съдебен състав с председател Виржиния Петрова остави без уважение всяко едно от десетките искания на адвокатите на 18-те обиняеми по КТБ, не откликна на призивите за спиране, прекратяване или връщане на прокуратурата, както и отряза защитниците за събиране на нови доказателства. Тя отказа да облекчи мерките за неотклонение и насрочи същинския старт на делото за 9 май.

Днес финишира т. нар. разпоредително заседание в Специализирания наказателен съд, на което страните обсъждат именно въпроси по хода на делото преди същинското начало.

Изразени в два поредни дни в края на февруари, исканията на защитниците бяха много и разнообразни: като се започне от това, че главният обвиняем така и не е разпитан, а декларира готовност за това, мине се през всички твърдения, че обвинителният акт (от 5000 стр.!) е неясен и в него няма факти и се стигне до исканията да се прекрати делото, докато не мине екстрадиционната процедура в Сърбия, както и с много други мотиви.

 

Както Клуб Z писа, парадоксално, Цветан Василев вече сочи в призовките си, че процедурата по екстрадиция е пречка да дойде на делото - нещо, за което имал желание.

От адвокатите постъпиха и наистина забавни искания - като например това, че всички следователи, извършвали процесуалните действия (от столичния следствен отдел) трябва си направят отвод, защото практически в онези години са били колеги на Делян Пеевски. Или по-сериозни: че прокуратурата не е разпитала такива важни - според защитата - лица като депутата от ДПС или Николай Бареков.

Съдия Петрова обаче днес ги отряза - че нищо не пречи на защитата да си иска свидетели по време на същинското дело и че това са въпроси по същество.

Още по-рано единият от адвокатите на Цветан Василев поиска отвод на водещия прокурор - а вече и шеф на Спецпрокуратурта Иван Гешев с идеята, че е предубеден, че в множество интервюта посочва пред обществото - без да има съдебно решение кои са "лошите" и кой е "виновен".

Днес адвокат Лазар Карадалиев приложи копия от вестникарски материали, както и изтъкна, че делото се е преместило от СГП ив Спецпрокуратурата, но продължило да се води от същите прокурори - в лицето на Гешев. Това карало защитника да си мисли, че е нарушен принципът за случайно разпределение на преписките в прокуратурата.

Съдийката остави искането за отвод без уважеие - защото е несвоевременно. Просто не бивало да се прави на този етап.

Иначе Георги Христов - един от бившите изпълнителни директори на банката, единствен от подсъдимите взе думата и постави въпрос: къде са документите от фирмата на Вероника Лазова.

Това е съпругата на Бисер Лазов - главният коз на прокуратурата по делото (между другото, обгрижван с много любов в дописките на определени медиите), и е била едноличен собственик на капитала и директор „Консулт ВБЛ“ ЕООД - счетоводната фирма, водила счетоводството на редица фирми кредитополучатели, стана ясно от думите на Христов.

И тази част обаче я няма сред документацията, иззета през юни 2014 г.

"Не останах с впечатлението че тя е предавала документи с протоколи за доброволно предаване, което имплицитно оначава, че някъде се намират тези докумети", каза Георги Христов.

Съдия Петрова обаче не уважи и това искане.

Неговият адвокат пък - Антон Бората, посочи, че може да помислят да викат и Сотир Цацаров за свидетел, защото и той изразявал пред медиите мнение по документите по делото: че назначил някаква проверка, която никой не я е виждал и че тя установила, че няма нарушения. 

Така или иначе определението на СпНС подлежи на обжалване в седемдневен срок. Ако Апелативната инстаниця се произнесе същото, то тръгва на 9 май.