Македония е обявила експулсиране на един руски дипломат заради "случая Скрипал", предаде Франс прес. Продължават и други държави по света да проявяват солидарност с Великобритания и да експулсират руски дипломати в знак на протест срещу отравянето на руския шпионин и дъщеря му в Солсбъри.

Норвежкото министерство на външните работи обяви, че ще изгони един руски дипломат в отговор на атаката с нервнопаралитичен газ.

Унгария се присъедини към европейските държави и съобщи за изгонването на един руски дипломат, предаде Франс прес.

Испания ще експулсира двама руски дипломати в отговор на атаката с бойно отровно вещество в Англия, за която британското правителство обвинява Москва, се казва в съобщение на външното министерство в Мадрид. Според испанското външнополитическо ведомство атаката срещу Сергей Скрипал и дъщеря му на 4 март е факт "с огромна тежест и представлява сериозна заплаха за нашата колективна сигурност и международното право". В разпратеното по имейл съобщение до медиите не се посочва кои дипломати ще бъдат експулсирани, но се отбелязва, че те вече са уведомени да напуснат страната. 

Австралия също гони двама руски дипломати в отговор на нападението в Англия с нервнопаралитичното вещество, обяви премиерът Майкъл Търнбул, предаде Ройтерс. 

АП изброява и другите страни, съобщили още вчера, че гонят определен брой руски дипломати:

САЩ (60), Великобритания (23), Канада (4; отказани и 3 кандидатури за нов дипломатически персонал), Украйна (13), Германия, Франция и Полша (по 4), Чехия и Литва (по 3), Холандия, Дания, Италия и Албания (по 2), Швеция, Хърватия, Румъния, Финландия, Естония и Латвия (по 1). Освен това Белият дом каза, че предстои да бъде закрито руското консулство в Сиатъл.

България още вчера обяви, че няма да гони руски дипломати, нито ще отзовава посланика ни в Москва.

Карта от руската служба на Би Би Си.

Исландия съобщи, че налага дипломатически бойкот на Мондиала в Русия в знак на подкрепа с Великобритания. Правителството на Исландия е информирало и руското посолство в Рейкявик, че преустановява двустранните контакти на високо равнище с Русия, предаде ТАСС, като се позова на руския посланик в тази страна Антон Василев.

Външният министър на Ирландия Саймън Ковини съобщи снощи за националното радио и телевизия, че страната му ще предприеме действия срещу Русия заради нападението срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал. Решението е взето, но то ще бъде съобщено по-късно, каза Ковини и добави, че Ирландия ще демонстрира солидарност с най-близкия си съсед - Великобритания. 

САЩ биха искали да си сътрудничат с Русия, но някои действия на Русия - като "наглата" й атака във Великобритания срещу бивши руски шпионин - попречиха на това, заяви вчера говорителят на Белия дом Радж Шах, след като президентът Доналд Тръмп нареди да бъдат изгонени 60 руски дипломати, предаде Ройтерс. 

"Искаме да имаме отношения на сътрудничество. Президентът иска да работи с руснаците, но понякога действията им не позволяват това да стане", каза Шах. "Отравянето в Обединеното кралство, което донякъде доведе до днешното съобщение, бе много нагло действие. Това беше безразсъдно действие", каза говорителят на Белия дом.

В интервю за Би Би Си британският външен министър Борис Джонсън коментира, че координираните експулсирания на руски дипломати, за които бе съобщено вчера, са израз на отчаянието и разочарованието на много правителства от поведението на руската държава, предаде БТА. Великобритания и нейните съюзници не се карат с руския народ, с руската култура, а само с администрацията на президента Владимир Путин, каза Джонсън. Целта на тези глобални колективни действия е да се даде знак, че "са изкристализирали съмненията и страховете, свързани с действията на Кремъл по този случай", посочи Джонсън. Русия е велика страна, но не е необходимо да бъде велика по този начин и днес светът казва на Русия, че вече му е омръзнало от "този тип поведение", от "тези безкрайни провокации", заяви британският външен министър. 

Великобритания вече изгони 23 руски дипломати в отговор на отравянето на бившия руския шпионин Сергей Скрипал, извършено според Лондон с нервнопаралитично вещество за военна употреба, разработено от Съветския съюз. 

Словашкият премиер Петер Пелегрини подчерта, че за експулсиране от страната на руски дипломати във връзка със случая "Скрипал" не са достатъчни само обвинения, които не се основават на неоспорими факти, предаде ТАСС. Пелегрини заяви това на вчерашното заседание на парламента, на което бе гласувано доверие на неговия кабинет. Заседанието бе предавано пряко по телевизия Teraz.sk. Словакия няма да се поддава единствено на убежденията, че зад нападението (срещу Скрипал) стои Русия, отбеляза Пелегрини. Засега обвиненията срещу Русия не са подкрепени от доказателства, добави той.

"Няма да бързаме (да експулсираме руски дипломати)." Решението за изгонване на дипломати подкрепиха 16 от 28-те държави от Евросъюза. Такава стъпка не са направили 12 страни, така че не сме сами", каза той. 

По случая в Солсбъри Словакия ще действа решително, но разумно и без "театрални жестове", каза премиерът. Руският посланик е повикан на разговор в словашкото външно министерство, за да обясни руската позиция. 

Турция осъжда опита за отравяне във Великобритания на бивш руски шпионин, но не планира да експулсира руски дипломати, предаде Асошиейтед прес. Без да споменава Русия, говорителят на турското външно министерство Хами Аксой посочи вчера в изявление, че Турция смята използването на химическо оръжие за престъпление срещу човечеството и че извършителите на нападението на британска земя трябва да бъдат съдени. 

Вицепремиерът Бекир Боздаг заяви обаче, че Турция поддържа "положителни" връзки с Русия и няма да предприеме никакви действия срещу Москва. Той каза това вчера пред репортери след заседание на правителството.

Австрия няма да експулсира руски дипломати в рамките на аферата "Скрипал". Това обяви австрийското правителство, като уточни, че иска да запази в качеството си на "неутрална страна" възможността за диалог с Кремъл, предаде Франс прес.

"Ние подкрепяме решението за отзоваване на посланика на ЕС в Москва, но няма да вземем мерки в национален план", се казва в общо изявление на консервативния канцлер на Австрия Себастиан Курц и на министърката на външните работи от Австрийската партия на свободата Карин Кнайсъл. "Искаме да запазим отворени каналите за комуникация с Русия", се допълва в документа.

В него се подчертава, че "Австрия е неутрална страна и се смята като мост между Изтока и Запада".