Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Испански съдия нареди днес арест за петима сепаратистки лидери от Каталуня, съобщи в. "Ел Мундо".

Сред тях е кандидат-премиерът Жорди Турул. Вчера се състоя първото гласуване, но той не можа да събере необходимото абсолютно мнозинство. Причина бе, че се въздържаха депутатите от най-малката от трите сепаратистки партии в регионалния парламент.

Второто гласуване е насрочено за утре и тогава е достатъчно обикновено мнозинство.

Според Конституционния съд кандидат-премиерът трябва да присъства физически на избирането му. Още вчера се заговори, че ако Турул бъде задържан, за премиер ще бъде предложена сепаратистката активмистка Елза Артади. Само че тогава процедурата ще започне от самото начало.

Заповезта за арест на Турул и петимата му съратници бе издадена от Пабло Ярена от Върховния съд. Това стана, след като прокуратурата поиска групата да бъде задържана.

По-рано днес стана ясно, че общо 25 каталунски лидери ще бъдат съдени за бунт, присвояване на пари и неподчинение на държавата. Това постанови Върховният съд в Мадрид, предаде Ройтерс.

Всички те са заплашени от по 25 години затвор.

Сред тях са и шестимата, чийто арест нареди съдия Арена. От тях не се яви единствено Марта Ровира - генерален секретар на сепаратистката Републиканска левица на Каталуня (РЛК). В огласено по обяд писмо тя съобщава, че е избягала в Швейцария. И обясни, че това е единственият начин да въстане срещу централното правителство в Мадрид.

Прокуратурта поиска арест за привиканите от Ярена, като се мотивира, че има риск те да избягат.

Кризата в Каталуня се задълбочава още повече. Но същевременно регионът се отлепи от мъртвата точка. Нов премиер трябва да бъде избран до 22 май, т.е. най-късно два месеца след първото неуспешно гласуване. Ако това не се случи, трябва да бъдат насрочени нови регионални избори. Те трябва да се проведат от 45 до 60 дни след 22 май.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.