Двама души бяха убити и десетина - ранени при стрелба и вземането на заложници в супермаркет във френския град Треб. Убит е бил и похитителят, съобщава Франс прес.

Похитителят е поискал да бъде освободен Салах Абдеслам, един от извършителите на терористичните актове в Париж през ноември 2015 г., когато загинаха 130 души, съобщава френската телевизия Бе Еф Ем.

Заложническата криза се разви в супермаркет на 10 км от историческия град Каркасон, който е и туристическа атракция. Преди да влезе в търговския обект, нападателят е ранил полицаи, който тренирал в парка. 

Нападателят е от марокански произход, известен е на службите за сигурност. Самоличността му е установена с помощта на регистрационния номер на автомобила му, съобщава кореспондентът на Нова тв във Франция.

Похитителят е обявил принадлежността си към терористичната организация "Даеш" ("Ислямска държава"), съобщи "Евронюз". Очевидец твърди, че нападателят викал "Аллах акбар", влизайки в магазина.

По-рано бяха освободени няколко заложници. Кметът на града каза, че всички заложници били освободени, а в магазина оставали само нападателят и един полицай, но жандармерията не потвърждаваха. Първите съобщения бяха, че заложниците са били осем.

"По всичко личи, че случващото се е терористичен акт", каза френският премиер Едуар Филип.

Според "Фигаро" единият от загиналите е служител в супермаркета. Няма информация за втората жертва. Министърът на вътрешните работи Жерар Колом потвърди, че е в ход специализирана операция. Мобилизирани бяха три хеликоптера и жандармерия - около 150 полицаи.