Израел за първи път потвърди, че е бомбардирал предполагаем сирийски ядрен реактор през 2007 г., предаде Ройтерс.

Властите обявиха днес, че с атаката е била елиминирана "сериозна заплаха срещу страната и региона". Нападението послужило и като „послание“ към другите.

 

Ударите били нанесени на 6 септември 2007 г. Израелски изтребители Ф-16 бомбардирали частично построения обект „Ал Кубар“ край град Дейр аз Зур. Признанието бе направено, след като военната цензура вдигна над 10-годишната забрана въпросът да бъде обсъждан от израелски представители.

Досега ударът е бил доста коментиран зад граница, включително от представители на САЩ.

Израелската армия пусна разсекретени оперативни видеозаписи, снимки и документи за атаката. На тях е показан моментът, в който предполагаемият реактор е ударен. Разсекретени са подробности и за разузнавателната операция, довела до унищожаването му.

Как се стига до операцията

Доклади на израелското разузнаване довели до заключението, че реакторът бил в процес на изграждане с помощта на Северна Корея. До пускането му оставали месеци.

От Ройтерс засега не са в състояние незабавно да потвърдят достоверността на израелските материали.

Решението на Израел да огласи информацията идва след постоянни призиви от страна на премиера Бенямин Нетаняху към САЩ и международната общност да предприемат по-твърди действия срещу Иран, който е съюзник на Сирия.

„Мотивацията на нашите врагове през последните години се увеличи, но това стана и с мощта на Израелските сили за отбрана (ИСО) - заяви военният министър Авигдор Либерман. - Би било добре всеки в Близкия изток да си направи извод от това уравнение“, допълни той.

Огласяването, което бе направено рано тази сутрин, предизвика вълна от вестникарски и телевизионни репортажи в Израел.

От армията описват в подробности събитията преди нощта на 5 срещу 6 септември 2007 г., през която 8 самолета Ф-16 излетели от базите „Рамон“ и „Хацерим“ и достигнали Дейр аз Зур, на 450 километра северозападно от Дамаск.

Операцията започнала, след като военното ръководство получило разузнавателни данни за „сериозна аплаха срещу Израел и региона под формата на ядрен реактор, строящ се в Сирия“.

„Строго секретно“

Разсекретените документи са били досега с гриф „строго секретно“. Те са на иврит, като някои от тях са частично редактирани.

Един от документите е с дата 30 март 2007 г. В него се казва:

„Сирия строи на своя територия ядрен реактор за производството на плутоний с помощта на Северна Корея, който според изчисленията в най-лошия случай ще бъде задействан съвсем скоро. По наша оценка [РЕДАКТИРАНО] тайно и методично [РЕДАКТИРАНО] за придобиването на ядрено оръжие.“

Разузнаването на Израел пред­рекло, че предполагаемият реактор „ще започне да действа до края на 2007 г.“.

Мисията по разрушаването на обекта започнала в 22,30 часа местно време (21,30 ч. българско) на 5 септември и завършила със завръщането на бойните самолети невредими в 2,30 часа местно време (1,30 ч. българско) на другия ден.

От израелската армия съобщават, че реакторът „е бил напълно обезвреден и че нанесените щети са необратими“. Военното командване решило тогава да не огласява публично информацията за удара.

Първи за случилото се съобщили властите в Сирия. Те заявили, че въздушната отбрана отблъснала нахлуване на израелски бойни самолети.

Сирия е подписала Договора за неразпространение на ядрените оръжия от 1970 г. Тя винаги е отричала, че споменатият обект е реактор, или че Дамаск си сътрудничи в ядрената сфера с Пхенян.

В днешното съобщение на ираелсата армия се отбелязва, че районът около Дейр аз Зур, където бил нанесен ударът, е завладян от „Ислямска държава“ след избухването на сирийската гражданска война през 2011 г.

Според военното ръководство на Израел, ако там е имало действащ реактор, това би имало „тежки стратегически последици за целия Близък изток, както и за Израел и Сирия“.

Материалите

Разсекретените материали съдържат черно-бели снимки, направени от въздуха преди атаката. Те показват квадратна постройка, подобна на кутия, сред пустинни дюни и по-малки сгради наоколо.

Поредица от черно-бели видеозаписи, направени над обекта, показват как обектът е взет на мушка. Чува се мъжки глас, който отброява три секунди. След това от средата на постройката се издига облак от черен дим и тя се взривява. На други клипове вероятно се виждат последиците – димяща дупка на земята.

Запис, направен от Центъра за въздушен контрол, оглавяван от командващия ВВС ген. Елиезер Шкеди, показва ръкопляскащи служители на военновъздушните сили със замазани лица.

В разсекретени и нередактирани писма до Шкеди тогавашният израелски премиер Ехуд Олмерт и военният му министър Ехуд Барак хвалят операцията.

Днешната новина идва малко преди излизането на мемоарите на Ехуд Олмерт. Негов помощник сподели пред Ройтерс, че в книгата има редове, посветени на удара в Сирия през 2007 г.