Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Руската компания "Газпром" е загубила надежда да превърне проекта "Турски поток" в газопровод за мащабен износ към Европа, съобщава изданието finanz.ru.

Държавният холдинг се готви да започне демонтаж на тръбопроводите от Южния газов коридор, предаде Интерфакс. В началото те са били строени за "Южен поток", а след това - пренасочени за "Турски поток".

Последният проект по план трябваше да доставя в Турция и ЕС 63 милиарда кубика газ годишно. Москва обаче успя да сключи с Анкара рамково споразумение само за две разклонения на "потока" вместо за четири.

Поради двукратно намаляване на мощността на "Турски поток" излишни за "Газпром" се оказали 506 километра тръби, положени по маршрута Починки - Анапа, т.е. от Саратовска област до Краснодарския край. Те подлежат на ликвидиране заедно с газоизмерителната станция "Моршанская".

Строежът на третата и четвъртата поредица от компресорни станции "Русская", "Казачия" и "Кореновская" ще бъде замразен "до вземането на решение за реализирането на дадените обекти". Общата стойност на обектите, подготвяни първо за "Южен поток", после за "Турски поток", които в крайна сметка увиснаха на сметката на "Газпром" като незавършени строежи, се оценява на 46 милиарда рубли (546 милиона евро) към началото на 2017 г.

В момента "Газпром" продължава прокарването на две разклонения на "Турски поток" по дъното на Черно море с общ капацитет 31 милиарда кубика.

Както преди време разказаха пред Ройтерс три източника в бранша, Турция се съгласила през територията й да бъде прокарана само една тръба, по която да получава 15,75 милиарда кубика годишно за собствените си нужди.

От второто разклонение, което "Газпром" се надява да използва за транзита на газ към Европа, са положени почти 1000 километра тръби по морското дъно. Анкара обаче разрешила то да стига само до нейното крайбрежие. Става все по-голяма вероятността тази тръба да не стигне доникъде. Дори в Москва растял скептицизмът относно скорошния й старт.

Точният маршрут не може да бъде оформен без разрешението на Турция. Не е ясно кой ще бъде собственик и оператор на тръбата, ще претендира ли Анкара за транзитни такси и в какъв обем.

По идея "Турски поток" трябваше да замени "Южен поток", чийто край руският президент Владимир Путин обяви лично на 1 декември 2014 г. Тогава, а и няколко пъти след това той обвини България за провала на проекта.

Страната ни прекрати строежа на "Южен поток" в последните дни на правителството на Пламен Орешарски през есента на 2014 г. Сред причините бяха забележките на Еврокомисията, че проектът не е според изискванията на Третия енергиен пакет.

През януари 2016 г. "Газпром“ обяви разтрогването на договора по проекта за „Южен поток“.

Коментари

Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

???????????????

14 ДЕКЕМВРИ 2017-та Борисов СЕНЗАЦИОННО: "Договорихме се с Путин и Ердоган втората тръба на Турски поток да мине през България." 4 МАРТ т.г. - пак той в телефонен разговор: Володя, ама нъл ша ми пуснеш тръбичката за хъбчето?.. Преди дни - Шефчович: ЕС ви изтупва праха от рамото за хъб Балган.. А в ГДАНСК 2009-та му се каза - "15 години ви чакахме за Бургас-Александруполис".. И на изпроводяк - "на тази среща аз трябваше да спя, а не вие." През туй време - 6. СЕПТЕМВРИ 2011-та любимата му танте Меркел си резна на лентичката на тръбичката. На чеито разширение - по плана Юнкер и тръбата ТЕСЛА, хъбчето му е забодено като КРАЙНА, а не начална точка.. А кви карти със тръбички чертаехме на цункащия ни Юнкер.. Чак в рамка на стената си ги сложи.. Като некаква абстракция, на още по-абстрактен художник.
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

И след другата новина:

Транзита през Украйна остава до 2024-та година.. П.П. - 15.03.2017 г. - Основните приходи на “Булгартрансгаз” са от транзитните такси. За 2015 г. те са 359,49 млн. лв., като от тях 206 млн. лв. са от транзит на природен газ. За “Булгартранзгаз" - фалит или възсядане на държавния бюджет..
Martin Martinov's picture
Martin Martinov
САМОсеПИТАМ

Слагайки калемчето:

Единствения губещ е България със загуба на транзита за Гърция и Турция. Дори с една тръба на Турски поток.. До 2024-та г.
 's picture

д-р Петрoff

E, все пак демонтаж звучи епо-разумно от

това, да направят потока, за да отчетат огромната победа и после да мечтаят за клиенти. Съдбата на енергийните политически проекти е такава. Разбира се това е новина за след изборите.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.