На 12 март (понеделник) премиерът Бойко Борисов ще е на посещение в македонската столица Скопие. Поводът за визитата е свързан с предстоящия утре, 10 март, Ден на спасението на българските евреи и почитане на паметта на жертвите на Холокоста. На този ден се отбелязват 75 години от спасяването на българските евреи и почитане на паметта на жертвите на Холокоста, както и на 11 343 евреи от Беломорието и Вардарска Македония, депортирани в нацистките лагери на смъртта през 1943 година.

Очаква се в Скопие Борисов да поднесе извинения за това, че България не е успяла да спаси тези 11 343 евреи от придадените към Третото българско царство по време на войната територии във Вардарска Македония и Егейска Тракия, научи Клуб Z.

България спасява всичките свои 48 000 еврейски поданици, но не успява да спре депортирането на тези 11 343-има души.

Историята

"На 4 март 1943 г. българските окупационни власти в Северна Гърция “събират” 4000 евреи от Драма, Кавала, Серес, Гюмюрджина (Комотини), Ксанти, Демир-Хисар (Сидирокастро), превозват ги с конски вагони на БДЖ до междинни лагери в България, където ги държат в ужасни условия до 20 март, след което от пристанище Лом ги закарват до Виена, откъдето германците ги закарват в Треблинка. Евреите са избивани при пристигането им“, пише на фейсбук страницата си асоциацията на оцелелите от Холокоста.

България не изпраща своите евреи от довоенните си граници. След усилията на Светия синод на Българската православна църква и политици начело със зам.-председателя на Народното събрание Димитър Пешев 48 хиляди български евреи са спасени и не са изпратени в лагерите на смъртта. По това време България е съюзник на хитлеристка Германия.

Трагична е съдбата обаче на над 11 хиляди евреи от териториите с българско управление по време на войната в днешна Гърция и Македония. Те не получават българско поданство за разлика от другите народности в тези територии, след като попадат под българско управление през 1941 г. Македонските евреи са транспортирани в Аушвиц на 22 и 25 март и Треблинка на 29 март. Общо 11 343 души са депортирани. 12 души оцеляват.