Главният прокурор Сотир Цацаров охотно отговори на въпроси по всякакви теми пред медиите, след като говори пред депутатите от комисията по правни въпроси - сигнала на БСП за проверка на сделката за ЧЕЗ, за случая в Пловдив и призивите за промяна в закона за неизбежната отбрана, за проверката на "Юлен" по сигнал на "Зелените" и т.н.

Сигналът на БСП - от едно изречение

Цацаров съобщи, че сигналът на БСП за проверка на сделката с ЧЕЗ е в две части - първата с искане "за проверка на произхода на средствата" на купувача на ЧЕЗ "Инерком", а втората - с искане за проверка на приватизационните сделки, с които чешката компания придобива електроразпределителното дружество. 

"По едното изречение - такава проверка в момента се прави от ДАНС и НАП по искане на министър-председателя. Механизмът по закон е – ако те открият нашушения, включително и данни за престъпления – ние ще бъдем сезирани".

"Ще ми се да вярвам, че в качеството си на колега юрист, в това число и бивш следовател, г-жа Нинова не е подписала подобен сигнал. Това мога да го причисля към всички елементи на политическата дискусия , която тече в последните дни", заяви Цацаров.

Той припомни, че правомощията на прокуратурата са свързани с проверка да данни и разследване на престъпления, а в изречението, което е изпратено от БСП, не се твърди за каквото и да е престъпление. От думите му се разбра, че поисканото от социалистите изобщо не е работа на прокуратурата. 

"Аз мисля, че се опитах да кажа, че трябва да правим разлика между товарене на прокуратурата с това, което й е работа или решаването на задачи, които са елемент от политическия спектър и разхвърлянето им по държавните институции за постигане на други цели.", заключи Цацаров

Промяна в Наказателния кодекс - от партия, която вярва, че "въоръженият човек е свободният човек"

Попитан за призива  на премиера Бойко Борисов за промяна в Наказателния кодекс, свързан с неизбежната отбрана, Цацаров реагира така:

"Ако проследим хронологията – тези искания бяха от “Обединени патриоти”, мисля, че ВМРО. Много ми се иска да вярвам, че исканията за промени в НК ще бъдат извършени след внимателно осбъждане на на положението в наказателното право, решенията на КС в областта на неизбежната отбрана, защото преди години едни набързо приети текстове бяха отменени от Конституционния съд. Все ми се иска да вярвам, че тези призиви са породени от истинска загриженост за спазването на закона, а не са плод на конюнктура, на поредното гонене на случая или са предизвикани от елементи на политически популизъм".

Цацаров разкритикува и юристи, и политици, които без да са наясно с фактите но случая от Пловдив са спекулирали "с гнева на хората". И продължи:

Много ми бе странно да съчетая исканията за промени, комбинирани с предишни искания за тотална либерализация на режима за носене на оръжие и с призив, който съществува все още в страницата на една от партиите – елемент от управлението, а именно, че свободният човек е въоръженият човек."

"Да не спекулираме с тази тънка струна – едно да мислим за разумни промени в закона, друго е да се заиграваме с един или друг случай популистки, така на парче, за да си вдигаме рейтинга."

Цацаров бе категоричен, че прокуратурата в Пловдив си е свършила работата много добре и абсолютно навреме. 

Сигналът за "Юлен" ще се провери надлежно

За разлика от сигнала на БСП за ЧЕЗ, този на партия "Зелените" за проверка на концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" е пълен с конкретика, която подлежи на проверка, стана ясно още от думите на главния прокурор. 

Той разказа, че сигналът обхваща първо действителната собственост на концесионера, на второ място – начина на сключване на концесионния разговор, на трето място – дали концесионната територия по договор съотвества на тази, която се използва. И последно - поставя се въпросът за обвързаности между концесионер и спортна федерация по зимни спортове.

"На сравнение се поставя от една страна концесионната такса, а от друга – субсидията, която федерацията получава, свързаността й с концесионера и наливането на тази субсидия отново фактически в концесионера".

По този сигнал предстои изискване на документация, може да има и искане съм други институции като Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и след това ще се прецени коя е компетентната прокуратура, към която да се изпрати, каза още Цацаров. 

За Лозан Панов

“Ние с г-н Панов имаме различна ценностна система, различни представи за спрадведливост и за работата на съдебната власт, само че ние с г-н Панов по закон сме длъжни да работим както работят главен прокурор и председател на ВКС. Различияна не значат, че трябва да сме в противоборство. Аз съм го казвал – приятели няма да станем, но това не значи, че не можем да работим”.

Така Цацаров отговори на въпрос на Илиана Беновска за отношенията му с председателя на ВКС Лозан Панов. 

Цацаров похвали работата на новия Висш съдебен съвет. По думите му е опровергана и версията, че някой от прокурорската колегия, “в частност аз” диктуваме решения.

По информацията на турски служби за "Булгартабак" и споменаването на компанията в контекст на контрабанда Цацаров съобщи, че все още очаква официални отговори от турската страна.