Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Бившият руски разузнавач Сергей Скрипал, шпионирал за Великобритания и получил убежище на Острова, е в критично състояние, след като бил изложен на досег с неизвестно вещество в Югозападна Англия, информира Би Би Си, цитирана от БТА.

Британската полиция съобщи за сериозен инцидент днес в търговски център в Солсбъри, графство Уилтшър. Мъж и жена са пострадали, след като били изложени на неизвестно засега вещество. 

Редица места в центъра на Солсбъри били отцепени, а спешното отделение на местната болница, където били откарани пострадалите - затворено.

Мъжът е бил идентифициран като Сергей Скрипал. Жената е на 30 и няколко години.

Екипи в пълно защитно облекло обеззаразяват района на инцидента.

Кой е Сергей Скрипал

66-годишният Скрипал е пенсиониран полковник от руското разузнаване, припомня. През 2006 г. той бе осъден на 13 години затвор за шпионаж в полза на Великобритания. Той получи убежище във Великобритания през 2010 г. след размяна на шпиони между Съединените щати и Русия.

Скрипал бе признат за виновен в Русия за това, че е издал самоличността на руски агенти под прикритие в Европа на британското външно разузнаване МИ-6. Според руските власти той е получил 100 000 долара за сведенията, които започнал да предава от 90-те години на миналия век.

През 2010 г. Русия освободи Скрипал и още трима свои граждани, осъдени за шпионаж в полза на западни държави, в замяна на което САЩ й предадоха 10 руски агенти. Размяната на шпиони в стила на Студената война бе извършена на писта на летището на Виена.

Впоследствие Скрипал замина за Великобритания, където получи убежище.

Случаят от днес в Саоибъри напомня на убийството на Александър Литвиненко през 2006 г. в Лондон. Бившият руски разузнавач почина, след като бе изложен на контакт с радиоактивно вещество.
 

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.